Missie%3A+gezonder+voeren
Achtergrond
©

Missie: gezonder voeren

Dierenarts Patricia Beckers, manager nutritie en innovatie varken bij Forfarmers, is verknocht aan voeding en gezondheid van het varken. Bijna 17 jaar geleden verruilde ze haar werk in een dierenartsenpraktijk voor dat van nutritionist. Toen sorteerden voerfabrikanten voor op het afschaffen van het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar. “Weinig dierenartsen waren bezig met de relatie voeding en diergezondheid en dat was dus een kans. Ik ging mij bezig houden met het sleutelen aan voersamenstellingen en met het zoeken naar alternatieven om de gezondheid van varkens gunstig te beïnvloeden. Dat is een mooi samenspel tussen de varkenshouder, de buitendienst en mij als dierenarts en nutritionist.”

Beckers ziet in de innovaties op haar vakgebied veel paralellen met ontwikkelingen in de humane voeding. “Vezelrijke voeding is goed voor de darmgezondheid. Met functionele vezels is te sturen op de gezondheid van darmen en de algemene gezondheid van zowel de mens als het varken”, zegt zij. “En hoe hoger de te leveren prestaties moeten zijn, hoe nauwer het komt met de voeding.”

In het diergezondheidsconcept voor vleesvarkens van ForFarmers is het belang van vezels in de  voeders meegenomen. “Het is een combinatie van bijvoorbeeld het grof malen van gerst om meer structuur te krijgen in het rantsoen en het toevoegen van vezelnutriënten. Vezels hebben hun functie in het maagdarmkanaal, hebben een gunstige invloed op de darmflora en beïnvloeden de darmfunctie vanwege de prikkelende werking”, licht zij toe. “Het is een complex geheel met nog heel veel onbekendheden. Omdat ik me steeds meer verdiep in de rol van vezels en dagelijks nieuwe kennis opdoe en mag delen met collega’s, is geen dag hetzelfde. Die hectiek in de voerwereld en constante vernieuwing stimuleren mij.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer