Perfecte+darmen%2C+beter+resultaat
Nieuws
©

Perfecte darmen, beter resultaat

Een betere gezondheid van het maagdarmkanaal bij gespeende biggen levert resultaat op. Biggen zijn vitaler, groeien gemiddeld 14 gram per dag meer en hebben 20 gram minder voer nodig per kilo groei. Dat is het te verwachten resultaat als varkenshouders de verbeterde VIDA-biggenvoeders van ForFarmers in gaan zetten. De diervoederproducent ontwikkelde het in die voeders ingebouwde DARMperfect-concept. Op het Nutritie & Innovatie Centrum werd de toepassing van een vezel- en eiwitaanpak in de biggenvoeders onderzocht. Jan Fledderus, Innovatiemanager Biggen: “Specifieke, structuurrijke vezels zorgen voor een betere opbouw van de voedselbrij in de maag. De spijsverteringssappen blijven door die vezels beter onderin de maag. Daardoor is er minder kans op zuuraantasting van de hoger gelegen, gevoelige delen van de maag.” De vezels zorgen ook voor een meer gelijkmatige voeropname  en een tragere passage van de voedselbrij van de maag naar de darm. Spijsverteringssappen kunnen daardoor ook beter en langer inwerken op de voedselbrij.

Naast de vezelaanpak is ook gewerkt aan het beter verteerbaar maken van het eiwit in biggenvoeders. Naast de keuze van de hoogwaardige eiwitbronnen, worden de eiwitrijke grondstoffen beter ontsloten door ze onder meer ultrafijn te malen. “Ammoniabinders in de biggenvoeders vangen schadelijke stoffen af die vrijkomen uit onverteerde eiwitresten”, zegt Fledderus. “Daardoor kunnen die gebonden stoffen de darmflora niet meer aantasten en worden eiwitten beter verteerd. De varkenshouder ziet het totaalresultaat terug in de vitaliteit en de prestaties van de biggen en aan de goede mestconsistentie.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer