Terugkomers+direct+vervangen
Nieuws
©

Terugkomers direct vervangen

Terugkomers scoren bij de tweede inseminatie slechter dan bij de eerste inseminatie. Het afbigpercentage ligt zo’n 15 tot 25 procent lager. Het Amerikaanse Swine Management Services vraagt zich zelfs af, of je terugkomers wel een tweede kans moet geven en het niet beter is om ze direct te vervangen door gelten.

Terugkomers scoren bij de tweede inseminatie slechter dan bij de eerste inseminatie. Het afbigpercentage ligt zo’n 15 tot 25 procent lager. Het Amerikaanse Swine Management Services vraagt zich zelfs af, of je terugkomers wel een tweede kans moet geven en het niet beter is om ze direct te vervangen door gelten.

Swine Management Services heeft de resultaten van ruim 800 zeugenbedrijven op een rij gezet. Gemiddeld halen die bedrijven maar ruim 25 biggen per zeug per jaar. De top 10 procent haalt gemiddeld wel 31,24 biggen per zeug per jaar. Met een afbigpercentage van 91 procent van eerste inseminatie. Als die bedrijven de terugkomers voor de tweede keer niet meer zouden insemineren kan dit leiden tot 4,76 big per zeug per jaar extra, volgens de berekening van Swine Managment Services. Op een gemiddeld bedrijf (die meer terugkomers hebben) zou die verbetering ruim 10 biggen per zeug per jaar kunnen zijn.

Het advies aan de zeugenhouders is daarom ook om de resultaten van hun terugkomers eens goed op een rij te zetten. Wat is het afbigpercentage bij de tweede keer insemineren en wat is bijvoorbeeld de worpgrootte en kwaliteit van de biggen. Meestal wisselen de resultaten bij de terugkomers meer dan bij de zeugen die dragend zijn van de eerste inseminatie. Als blijkt dat de terugkomers inderdaad duidelijk slechter scoren, kan de zeugenhouder besluiten om ze niet meer te insemineren. Dan is het wel nodig om te zorgen voor extra gelten om die zeugen te vervangen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer