Zonder+kwaliteit+geen+bestaansrecht%21
Blog
©

Zonder kwaliteit geen bestaansrecht!

Afgelopen week werd het me weer eens duidelijk gemaakt: Er is geen bestaansrecht zonder een goede monstername en kwaliteitsbepaling. Dit keer werd ik niet door ons eigen lab daarop gewezen, maar door de praktijken bij een grote grondstofhandelaar. Als diervoederproducent zijn wij dagelijks bezig met het maken van kwaliteitsproducten, hij was ook bezig met zijn corebusiness: grondstoffenhandel. De gewone handel in grondstoffen; een groter bulkproduct kan je je bijna niet voorstellen, dus doe dat dan ook vooral niet. Máár: Granen zijn door de grote variatie aan kwaliteiten veel minder een bulkproduct, dan de meeste ondernemers denken. Dus als je je zaakjes niet goed op orde hebt, gaat het mis.

De variaties aan kwaliteiten in bijvoorbeeld granen ontstaan door een droog of nat groeiseizoen. Deze weersomstandigheden bepalen natuurlijk erg veel, maar de invloed van ondernemers/akkerbouwers is zeker zo groot. Na afloop van het groeiseizoen zijn zij het die de grootste invloedfactor zijn op de door de grondstofhandelaar geleverde kwaliteit. Het moment van oogsten is een zeer belangrijke kwaliteitsfactor. Ondanks dat iedereen zal zeggen dat te vroeg oogsten niet slim is, wordt toch vaak te vroeg geoogst. Ondernemers kunnen zich niet inhouden. Vaak is het meest gehoorde maar slechte argument, de voorspelling van slecht weer. Toch kun je veel beter rijpe tarwe binnenhalen met een droge stofgehalte van 86 procent, dan niet rijpe tarwe oogsten met een iets hoger droge stofpercentage. Partijen niet rijpe tarwe krijg je, wat je er ook mee doet, nooit meer goed. Dit in tegenstelling tot rijpe tarwe; die is na een korte droging van goede kwaliteit!

Krijg je dus een partij grondstoffen aangeboden, waarvan de prijs te mooi is om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo!

Tip: Wil je zelf weten of het graan dat je gekocht hebt goed rijp is? Gebruik je nagel en druk die tegen de graankorrel. Krijg je een deukje in de korrel, dan kun je hem beter niet te lang in opslag hebben.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer