Insectenolie+mag+in+varkensvoer
Nieuws
©

Insectenolie mag in varkensvoer

In varkensvoeders mag insectenolie wel worden toegepast, dat meldt Evelien Alderliesten, innovatiemanager bij Coppens diervoeding. Voor insecteneiwit is die toestemming in varkensvoeding er nog niet, dat zal nog enkele jaren duren.

De EU heeft onlangs besloten om insecteneiwit wel toe te staan in visvoer. Dit staat los van het gebruik van insectenolie, dit product waarin de vetzuren zitten, mag wel in varkensvoeders worden gebruikt. De leverancier van de insectenolie moet het product daartoe wel helemaal scheiden van de eiwitfractie. Er mag geen eiwit in de olie achterblijven.

Coppens diervoeding past insectenolie al sinds een half jaar toe in de biggenvoeders en sinds kort ook in de zeugenvoeders. Bij de gespeende biggen heeft insectenolie effect op de vitaliteit en darmgezondheid. Door die betere darmgezondheid krijgen schadelijke bacteriën zoals Streptokokken minder kans. Bovendien binden de vetzuren in de insectenolie aan Streptokokken en Clostridium en maken deze inactief. Dat helpt om problemen door deze schadelijke bacteriën verder te verminderen.

De insectenolie in het zeugenvoer draagt vooral bij aan de betere vitaliteit van de biggen. Zowel bij gebruik van insectenolie in het voer van de lacterende zeugen als tijdens de laatste weken van de dracht. Alderliesten: “Tijdens de dracht profiteren de ongeboren biggen van de insectenolie. Ze hebben meer glycogene energie, de energiereserve van de biggen bij de geboorte. Verder heeft het een positief effect op de samenstelling van de microbiota in de darm van de zeug en daarmee ook bij de biggen.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer