Groene+mineralen+uit+mest
Nieuws
©

Groene mineralen uit mest

 

Stikstof-, fosfaat en kalimeststoffen uit varkensmest halen. Dat is het doel van de ‘Groene Mineralen Centrale’. De eerste installatie voor 100.000 ton varkensmest komt bij Groot Zevert Vergisting in Beltrum.

De installatie bij Groot Zevert Vergisting zorgt voor de verdere verwerking van de vergiste varkensmest. Die vergistingsinstallatie is onlangs al naar 100.000 ton opgeschaald. De bouw van de ‘Groene Mineralen Centrale’ start komend jaar. Die installatie gaat minerale stikstof, fosfaat en kaliummeststoffen maken uit het digestaat. Doel is dat die minerale meststoffen niet meer onder de regelgeving voor organische mest vallen. “Daar richten we ons op”, meldt Oscar Schoumans, coördinator van het project bij Wageningen Environmental Research (Alterra). “Als de stikstof, fosfaat en kalium niet rechtstreeks als minerale meststof gebruikt kunnen worden, zal het in ieder geval als grondstof voor de kunstmestindustrie kunnen dienen.”

De winning van mineraal stikstof en kalium uit de dunne fractie gebeurt volgens het GENIAAL-concept van Groot Zevert Vergisting en Nijhuis Water Technology. Naast stikstof en kalium komt hierbij schoon loosbaar water vrij. Met de subsidie uit het Europese Systemic project komt er een scheidingsstap bij die fosfaat terugwint uit de dikke fractie. “Fosfaat is het knelpunt in Nederland”, zegt Schoumans. “In Wageningen hebben we een procedé ontwikkeld waarmee we fosfaat uit de dikke fractie kunnen halen. Groot voordeel is dat we daarmee de organische stof in Nederland kunnen behouden. Dat is cruciaal voor de bodemvruchtbaarheid.”

De installatie bij Groot Zevert is onderdeel van een serie van vijf grootschalige demonstratieprojecten die Wageningen Environmental Research samen met het bedrijfsleven opzet. De andere vier demoprojecten komen elders in Europa te staan. Die projecten richten zich op de verwerking van bijvoorbeeld slib, kippenmest of voedselresten. Daarmee komt er een kennis over de verwaarding van een breed palet aan organische reststromen. In het Europese Systemic-project werken15 partners uit heel Europa samen onder coördinatie van Wageningen Environmental Research.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer