Geen+afroming+varkensrecht
Nieuws
©

Geen afroming varkensrecht

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de invoering van fosfaatrechten voor melkvee. In de hiertoe gewijzigde meststoffenwet komt géén mogelijkheid tot afroming van dierrechten voor varkens of pluimvee.

De Tweede Kamer is 6 december akkoord gegaan met de invoering van fosfaatrechten voor melkvee. In de hiertoe gewijzigde meststoffenwet komt géén mogelijkheid tot afroming van dierrechten voor varkens of pluimvee.

In het voorstel voor de aanpassing van de meststoffenwet was de optie om te korten op de rechten voor varkens en pluimvee wel opgenomen. De motie van Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik Faber (CU) om de mogelijkheid tot deze afroming van deze rechten te schrappen is aangenomen.

Gemengde bedrijven krijgen niet de mogelijkheid om varkens- of pluimveerechten om te zetten naar fosfaatrechten. Een motie van Jaco Geurts en Elbert Dijkgraaf (SGP) om dit eenmalig mogelijk te maken haalde het niet.

Er komt ook geen fosfaatbank zoals Henk van Gerven (SP) voorstelde. Die fosfaatbank zou dan ook varkens of pluimveerechten kunnen omzetten naar fosfaatrechten. Waarbij de fosfaatrechten alleen uitgegeven zouden worden grondgebonden melkveebedrijven.

Grondgebonden melkveebedrijven worden bij de invoering van de fosfaatrechten in 2018 niet gekort. Intensieve melkvee- of rundveebedrijven krijgen een korting van meer dan tien procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer