Gisting+voorkomen+met+additief
Achtergrond
©

Gisting voorkomen met additief

Bedrijfsleider Jan van de Weem loopt met een witte zak op zijn schouder van de loods naar de voerkeuken. Bij één van de twee mengtanks van de brijvoerinstallatie zet hij de verpakking neer. Eerst moet hij de afsluiter openen van de silo met aardappelstoomschillen. Via vrij verval vult de menger zich met het energierijke, verse en nog 30 tot 40 graden warme bijproduct. Vervolgens schept hij enkele kilo’s van het aanvullend diervoeder uit de zak. De resterende 18 kilo TopDos PC 20 stort hij in de ketel met de stoomschillen. Deze hoeveelheid is genoeg voor de ondersteuning van de darmgezondheid van de 9.000 vleesvarkens bij Hermans Varkens in Broekhuizervorst.
Binnen enkele minuten na het toevoegen begint het mengsel in de menger al te borrelen. “Na ongeveer anderhalf uur stopt het fermenteren en is de viscositeit van de aardappelstoomschillen duidelijk lager. Bovendien is het beter én met minder druk te verpompen,” zegt Van de Weem. “Maar het allermooiste is dat het gisten van de premengsels verdween.”

Ruim een jaar geleden was Van de Weem op zoek naar een daadwerkelijke oplossing van gistingsproblemen. Ongewenste fermentatie trad op in de voormengsels, ondanks de hoge omloopsnelheid en de versheid van de vloeibare veevoergrondstoffen en het aanzuren met benzoëzuur en organische zuren. Michel van de Bergh van TopTack Agro gaf aan daar een antwoord op te hebben met het toevoegen van een eiwitrijk bijproduct van droge fermentatie. Van de Weem testte het additief bij groepen met biggen van 25 kilo. “Na vier weken viel mij op dat de dieren in de teststal vitaler en speelser waren. Ze zaten duidelijk beter in hun vel en groeiden harder. Het toevoegmiddel werkt blijkbaar ook door bij de dieren.”

Sindsdien krijgen de Topigs 20*Tempo-borgen en -gelten elke dag 2 gram TopDos PC 20 per dier door het brijvoer. Een verbetering van de prestaties van de varkens bleef niet uit. De voederconversie daalde van 2,62 naar 2,38 en de groei ging met sprongen omhoog. In 2015 lag de groei op 770 gram per dag en dat is in 2016 gestegen naar 850 gram. “Niet alles van die 80 gram is toe te schrijven aan het voederadditief”, erkent Van de Weem. “Vanwege de wisselde samenstelling en de grotere kans op gisting zijn we gestopt met tarwegistconcentraten. Soja is stabieler en rekent als eiwitbron beter.”

Bekijk ook de beelden van Hermans Varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer