Couperen+staarten+over+3+jaar+pass%C3%A9%3F
Nieuws
©

Couperen staarten over 3 jaar passé?

Het dierenwelzijn staat prominent in de schijnwerper tijdens de vakbeurs Eurotier 2016 in Hannover. Vrijloop van kraamzeugen, strogebruik en vooral veel aandacht voor het aanstaande castratieverbod in de hele EU. Voor 1-1-2019 moet dat ingaan dus ook in Duitsland. Er is veel aandacht voor het houden van beren, maar ook voor alternatieven voor castratie. Zo wordt het onder verdoving castreren – met CO2- als alternatief gebracht op de beursvloer. Dit geldt ook voor het immunocastratie.

In het kielzog van het voorsorteren op een definitief castratieverbod, volgen ook initiatieven om het couperen van staarten achterwege te kunnen laten. Varkenshouder met 5.000 vleesvarkens en akkerbouwer Klaus Albersmeier deelde zijn ervaringen op de beursvloer. Hij wilde wel investeren in huisvesting om de 18 euro premie per vleesvarken te kunnen beuren. Hij startte in een teststal met 500 vleesvarkens en veel afleiding. En dat viel echt niet mee, vertelde hij. “Soms hadden 20 tot 30 procent van de varkens last van aangevreten staarten. Dat kost niet alleen veel extra werk, ook het antibioticagebruik is erdoor toegenomen. Maar als we veel stro gebruiken gaat het wel wat beter, maar het is een heel complex gebeuren. Het managen van beren lukt nog wel, maar dat van intacte staarten zal waarschijnlijk nooit een volledige oplossing komen.”

Toch blijft de vooruitstrevende varkenshouder uit Lippetal doorgaan met het houden van varkens met krulstaarten. “Ik wil goed voorbereid zijn als de politiek onder druk van de NGO’s een coupeerverbod in zal stellen. Het zou goed kunnen dat 1 januari 2019 al die datum zal zijn. Zij willen waarschijnlijk sneller dan wij als praktijk kunnen bijbenen.”

Eurotier 2016 duurt van 15 november tot en met vrijdag 18 november.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer