Zien+waar+het+vlees+vandaan+komt
Nieuws
©

Zien waar het vlees vandaan komt

Openheid geven over het slachtproces vindt Vion Food een betere stap dan het achter gesloten deuren houden. Als meest recente stap heeft de vleesverwerker er voor gekozen om een video van het slachtproces van varkens en runderen op haar Duitse website te zetten, meldt Nancy Aschman hoofd communicatie bij Vion Food. Consumenten kunnen zich nu zelf een oordeel vormen en weer zien waar hun vlees vandaan komt.

Al twee jaar geleden is Vion in Nederland gestart met het geven van meer openheid van wat er op een slachterij gebeurt. De auditrapporten van alle slachterijen staan sindsdien online en zijn voor iedereen in te zien. Daarnaast komen ook de actuele resultaten van de slachterijen op de website.  Dat zijn de resultaten van de keuring, de slachtafwijkingen en dergelijke.

In Duitsland is Vion Food er nu ook toe overgegaan om meer openheid van zaken via internet te geven. Op deze website staan alle resultaten van de keuringsprocessen en audits en daarnaast twee filmpjes over het slachtproces bij varkens en runderen. Op het forum van de website kan iedereen reageren en vragen stellen

De Duitse consumentenorganisatie FoodWatch is positief over de openheid die Vion geeft. Het bezoek van de dierenarts van deze organisatie aan de slachterij, gaf het laatste zetje om de video's te maken. De Duitse krant Die Welt heeft een heel artikel aan de transparantie van de vleesverwerker gewijd. Daaruit blijkt dat een concurrent als Westfleisch de stap niet aandurft. Die is bang voor negatieve reacties en gevolgen voor de vleesconsumptie.

Aschman verwacht niet dat veel consumenten door de openheid van zaken en de filmpjes ineens besluiten om geen vlees te eten. “De consument wil steeds meer weten. We vinden het beter om transparant te zijn, zodat de consument zelf een mening kan vormen over vleesconsumptie.”

Op de website van Vion Food Nederland zijn de filmpjes nog niet te zien. Dat gaat wel gebeuren na de reconstructie van de website. Tot die tijd kan iedereen die de filmpjes wil bekijken op de Duitse website terecht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer