Goed+voer+leren+eten
Achtergrond
©

Goed voer leren eten

Problemen na het spenen kun je volgens Wim en Frank ten Pierik. “Dan moet je heel vroeg beginnen met de biggen te leren eten en de juiste voerkeuzes maken. Zo houdt je de darmen na spenen gezond.”

Op het fokbedrijf  van Wim en Frank ten Pierik verliepen de eerste weken na spenen tot twee jaar geleden altijd lastig. Wim: “We moesten de biggen dan altijd afremmen, anders kregen we vaak speendiarree. En die groeiachterstand moet je aan het einde van de opfok dan weer inhalen.”

Liep de voeropname wel naar wens dan was er een ander aandachtspunt. Een aantal biggen ging dan ‘neuzen’ (onder de buik stoten bij hokgenoten). Daardoor beschadigden soms de voorspeentjes. Wat natuurlijk een groot verlies is omdat de familie Ten Pierik gelten fokt.

In overleg met hun voerleverancier Kamphuis Voeders zijn ze toen de biggenvoeders van Trouw Nutrition gaan inzetten en hebben het voerschema aangepast. Niet dat de biggen in het kraamhok weinig eten. Met 500 gram per dag lag de voeropname al op een hoog niveau. “Maar we wilden vooral nog meer biggen aan het vreten krijgen.”

De biggen krijgen daarom nu al vanaf dag twee een beetje Milkiwean Yoghurt. “Vooral om ze te leren dat ze ergens anders dan bij de zeug ook wat lekkers kunnen halen.” De eerste vijf dagen zijn het tweemaal daags hele kleine beetjes, pas daarna voert Frank de hoeveelheid op. Rond dag 14 schakelt Frank dan over naar vast voer De samenstelling van de Milkiwean Precoce sluit goed aan op de Yoghurt waardoor overschakelen gemakkelijk gaat. Een week later zitten de biggen dan al op speenvoer. Dat geeft Frank in een droogvoerbak, die sterk lijkt op de droogvoerbak die ze ook na spenen krijgen.

Nas spenen krijgen de biggen hetzelfde voer. Extra bakjes zijn niet nodig, ze vreten gewoon door. Vooral omdat nu veel meer biggen in het kraamhok hebben leren eten. Afremmen van de voeropname is niet meer nodig, ze krijgen het voer onbeperkt. De samenstelling van de Milkiwean Spido is daar ook op afgestemd. “Doordat de biggen nu goed doorvreten na spenen hoeven we geen achterstand meer in te halen”, zegt Wim. “Problemen met speendiarree kennen we eigenlijk niet meer en ‘neuzen’ komt ook niet meer voor.”

De fokkers produceren zowel Topigs 20 als TN70 fokgelten voor hun klanten. Ze kunnen de gelten  tot dekrijpe leeftijd opfokken. “De TN70 is veelbelovend en zal zich de komende jaren moeten bewijzen ten opzichte van de Topigs 20.”

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer