Schoon+voer+verbetert+conditie
Achtergrond
©

Schoon voer verbetert conditie

Schoon voer heeft een goed effect op de conditie van de zeugen. Sinds hij Premiumvoer gebruikt tijdens de dracht en lactatie, hoeft Jos van Zutphen veel minder zeugen tijdens de dracht bij te sturen.

Schoon voer heeft een goed effect op de conditie van de zeugen. Sinds hij Premiumvoer gebruikt tijdens de dracht en lactatie, hoeft Jos van Zutphen veel minder zeugen tijdens de dracht bij te sturen.

Het eerste zichtbare effect van de overschakeling naar Premium voer is de betere mestkwaliteit van de zeugen in het kraamhok. Normaal zag Van Zutphen de eerste dagen altijd nog stro in de mest. Nu niet meer. “De hoogdragende zeugen eten nu veel minder stro, ze hebben er kennelijk geen behoefte meer aan.”

De zeugen in het kraamhok hebben daarbij geen enkele moeite met de overschakeling van dracht- naar lactovoer, ook al gebruikt Van Zutphen geen tussenvoer.

Na werpen kan de zeugenhouder de voergift vlot verhogen. “Voorheen moest ik echt voorzichtig zijn met het verhogen van de voergift. Want je wil natuurlijk niet dat de zeugen zich overeten en je ze weer terug moet zetten. Met het Premiumvoer gaat het gemakkelijker.”

De maximale voergift is nu altijd al haalbaar op dag 12 en soms al op dag 10. Daarnaast heeft de zeugenhouder het maximum al verhoogd van 7 naar 7,5 kilo. Hoger hoeft voorlopig niet. De zeugen geven prima melk en kunnen de grote tomen goed grootbrengen.

Na spenen is de conditie van de zeugen beter. Dat merkt Van Zutphen vooral bij de drachtcontrole op dag 28 en 40. Dan checkt hij ook altijd of de conditie van de zeugen op peil is. Hij moet nu vaker zeugen van de schrale curve naar de normale curve zetten. En soms zelfs een zeug nar de curve voor vette zeugen.

Bij de productie van de Premium voeders maakt De Heus gebruik van hoger kwaliteit granen die onder andere worden geselecteerd op weinig schimmels. De granen vervolgens intensief gereinigd waardoor kaf en andere ongerechtigheden verdwijnen en daarmee ook de eventueel aanwezige mycotoxinen.

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer