%C3%89%C3%A9n+vaccin+voor+drie+problemen
Nieuws
©

Één vaccin voor drie problemen

Diarree door E. coli en Clostridium kan bij biggen optreden kort na de geboorte, rond spenen of zich uiten als oedeemziekte. Binnenkort is er een vaccin dat tegen deze problemen bescherming geeft.

Diarree komt bij biggen geregeld voor. Vaak al in het kraamhok, maar ook na spenen kan het een probleem zijn. Diarree in het kraamhok wordt meestal veroorzaakt door E. coli-types of door Clostridium. Diarree bij oudere biggen kan veroorzaakt zijn door een bepaald type E. coli met de aanhechtingsfactor F18 of F4. Dit type coli veroorzaakt ook oedeemziekte. Daarbij veroorzaakt de E. coli lekkage in de darm. Dat proces verloopt dan zo snel, dat een big veel vocht verliest en kan sterven voordat diarree zichtbaar is.

Om diarreeproblemen bij biggen te tackelen is een goede hygiëne erg belangrijk. Daarnaast is vaccinatie een goed middel. Diverse bedrijven brengen vaccins tegen geboortediarree door E. coli en/of Clostridium op de markt. Veel zeugenhouders gebruiken bij hun zeugen al een vaccin dat bescherming biedt tegen verschillende E. coli-typen en Clostridium. De zeugen maken antistoffen tegen deze ziekteverwekkers en geven die beschermende stoffen via de biest over op de biggen. Het is dan wel noodzakelijk dat alle biggen voldoende biest opnemen, anders werkt die aanpak niet.

Tegen oedeemziekte is momenteel nog maar één vaccin beschikbaar. Dat wordt toegepast bij de biggen in het kraamhok en biedt dan een goede bescherming tegen die aandoening. Binnenkort komt daar nog een interessante optie bij: Een apart vaccin voor zeugen. Dit vaccin beschermt biggen via moedermelk tegen geboortediarree door E. coli en Clostridium en tegen diarree rond spenen en oedeemziekte. Boehringer Ingelheim heeft dat 'zeugenvaccin' ontwikkeld en het is vooralsnog alleen verkrijgbaar op de Duitse markt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer