Grote+schade+door+hagel
Nieuws
©

Grote schade door hagel

varkensbedrijven in Zuid-Nederland hebben grote schade geleden door de hagelbuien van donderdagavond.

Ook varkensbedrijven in Zuid-Nederland hebben grote schade geleden door de hagelbuien van donderdagavond. Op sommige bedrijven is de helft of meer van de golfplaten stuk. En daarnaast goten, lichtkoepels,ramen en dergelijke.

De kapotte daken leiden meestal niet direct tot problemen voor de dieren in de stallen omdat er onder de golfplaten nog isolatie zit. Wel kan er door de kapotte daken nog veel gevolgschade ontstaan. Regenwater kan de stal binnen komen en schade geven aan de onderliggende isolatie of elektrische installaties, voerinstallaties en dergelijke. De kapotte daken moeten dan ook zo snel mogelijk worden dichtgelegd met dekzeilen. De verzekeraars eisen dat ook om gevolgschade te beperken.

Het vervangen van het dak en opruimen van alle rommel zal een grote klus worden. Meestal moet het hele dak eraf om de beschadigde golfplaten te kunnen vervangen en alle rommel die op de isolatie ligt op te kunnen ruimen. En misschien moet ook de isolatie wel worden vervangen. Als het een asbestdak is mag het opruimen alleen door erkende bedrijven gebeuren. Wel heeft bijvoorbeeld de gemeente Someren toestemming gegeven om asbest op het erf zelf op te ruimen.

De afhandeling van de schade zal ook nog wel de nodige tijd gaan vergen. Maandag is er mede hierover ook overleg met een delegatie vanuit Den Haag van onder andere het ministerie van Economische Zaken en ZLTO. Dinsdag of woensdagavond organiseert ZLTO een informatie-avond over de situatie voor de leden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer