Actieplan+Vitale+varkenshouderij+flinke+klus
Nieuws
©

Actieplan Vitale varkenshouderij flinke klus

Wil de varkenssector in Nederland overleven dan zullen varkenshouders volgens het Actieplan vergaand moeten gaan samenwerken.

De varkenssector staat voor een flinke uitdaging. Dat kun je concluderen als je het Actieplan Vitale varkenshouderij van 76 pagina’s gaat lezen. Het Actieplan is donderdagmiddag 23 juni gepresenteerd. Ook EZ-staatssecretaris Martijn van Dam schaart zich achter het plan.

Wil de varkenssector in Nederland overleven dan zullen varkenshouders volgens het Actieplan vergaand moeten gaan samenwerken. Zowel bij de afzet van biggen en vleesvarkens als bij de aanpak van de mestproblematiek.

Een belangrijke pijler onder het Actieplan is namelijk kostenreductie en dat moet grotendeels komen uit het beperken van de mestkosten. Er moeten daarom regionale samenwerkingsverbanden komen die alle overtollige varkensmest gaan verwerken. Daarbij is het niet geringe doel gesteld om uiteindelijk te komen tot een kostenplaatje van 10 euro per kuub mest.

Heel belangrijk is ook de ketensturing. Het Holland Varken moet het overkoepelende kwaliteitssymbool worden voor alle biggen en vleesvarkens die Nederland produceert. Daaronder moeten varkenshouders gaan samenwerken in verschillende concepten voor de afzet van vlees en biggen die voldoen aan de eisen van de markt en waarbij die markt dan extra betaald voor de hoogwaardige kwaliteitsproducten.

Tenslotte is het nodig om de sector te revitaliseren. Het aantal varkens in Nederland zal hiervoor niet hoeven te krimpen volgens het Actieplan. Een deel van de sector moet verder ontwikkelen met hulp van een Steunfonds, daarnaast zullen er ook oude stallen gesloopt moeten worden.

Het complete rapport van 76 pagina’s is hier te downloaden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer