Ga+eens+vreemd%21
Blog
©

Ga eens vreemd!

Ja, ga eens vreemd. Dan bedoel ik niet via bureaus als Lexa of Second Love. Maar nodig je buurvrouw uit voor een bakkie koffie. Laat je bedrijf zien en vraag dan, wat zij van de bedrijfsprocessen vindt. Bijvoorbeeld het werpen, spenen en insemineren van de zeugen. Ze stelt vragen waardoor je als varkenshouder de zaken weer helder en scherp krijgt. Vaak leiden deze vragen en opmerkingen tot een verbeterplan voor die processen.Bijvoorbeeld, tijdens een open dag van een stal met een luchtwasser - zo’n 15 jaar geleden - maakte een burger de opmerking dat het niet gekker moest worden met de huisvesting van vleesvarkens. ‘Zo meteen gaan ze de varkens nog twee hoog houden.’ Een varkenshouder die dit hoorde dacht; hee, dit is zo gek nog niet. Hij ging vervolgens een extra etage in zijn vleesvarkensstal maken samen met zijn oom die betontimmerman was. Deze boer mag met recht de uitvinder genoemd worden van dit succesvol huisvestingssysteem in de varkenshouderij. Deze eerste etagestal is inmiddels gesloopt, maar in de biggenstal heeft hij deze goedkopere en efficiëntere huisvestingsvorm overal ingebouwd.

Maar ook erfbetreders kunt u vragen hoe zij uw bedrijfsprocessen zien. Ze willen u - betaald uit uw eigen portemonnee - helpen bij het realiseren van uw bedrijfsdoelstellingen. Hoe lang mag ik doen over het laden van varkens en biggen? Wat is een reële tijd om de afdelingen schoon te maken en welk inweekmiddel kan ik het beste gebruiken? Adviseurs willen hun kennis graag met u delen en doen dat vaak voor niks. En dat is in deze lastige tijd niet onbelangrijk.

Sommige ondernemers gaan bijvoorbeeld elke drie jaar vreemd en vervangen hun belangrijkste leveranciers. Op zijn tijd een frisse wind door het bedrijf laten gaan, verbetert de resultaten. Persoonlijk zie ik dit anders: mijn saaie standpunt is om bij dezelfde leveranciers te blijven zolang ze me helpen en inspireren om mijn doelstellingen te behalen. Sommige leveranciers kunnen dit na 20 jaar nog steeds prima. Er wordt een win-win-band opgebouwd waarvan beiden profijt hebben op de lange termijn. Vreemdgaan moet meer opleveren dan alleen spanning, anders heeft het geen zin.

Pieter Swinkels
Coach LEAN in de VeehouderijPieter Swinkels, Coach LEAN in de Veehouderij

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer