Chinese+markt+belangrijk+voor+EU
Nieuws
©

Chinese markt belangrijk voor EU

De varkensproductie in China blijft dalen. Kleine bedrijven zijn gestopt en starten niet opnieuw op. Dit ondanks de hoge vleesprijzen in China. Dat biedt perspectief voor de export.

In China blijven de prijzen voor varkensvlees hoog. Omgerekend betaalde de groothandel afgelopen maanden gemiddeld 3,40 euro per kilo varkensvlees. Vergeleken met een jaar terug is de prijs nu de helft hoger. Per kilo levend gewicht krijgt een varkenshouder nu bijna 2,50 euro betaald, becijferen marktanalysten van AHDB.

Desondanks blijft het aantal zeugen in het land met de meeste varkens ter wereld dalen. Kleine boerenbedrijven staken hun bigproductie en gestopte varkenshouders zijn terughoudend om opnieuw te beginnen. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar varkensvlees zal de importbehoefte van China vooralsnog gunstig blijven.

De marktvraag in combinatie met gunstige prijsvorming pakt ook positief uit voor de EU. Er is de eerste twee maanden van 2016 fors meer varkensvlees geëxporteerd naar China in vergelijking met 2015. Ook is de prijs waarvoor het vlees is verkocht (circa 1,72 euro per kilo) ongeveer 1 procent hoger dan vorig jaar. Dit maakt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk toegang tot de Chinese markt is voor de EU.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer