Wie+zorgt+er+voor+uw+pensioen%3F
Blog
©

Wie zorgt er voor uw pensioen?

Waar werkend en gepensioneerd Nederland zich druk maakt over de dekkingsgraad van de pensioenfondsen, moeten varkenshouders zich afvragen of er überhaupt nog iets van een pensioen overblijft. De gemiddelde varkenshouder blijft volgens mij eerder met een schuld over als hij stopt. Hoe gelaten blijven we daaronder met z’n allen?De term ‘onder water staan’ is op dit moment van toepassing op de meerderheid van de varkenshouders. Niks ergs mee als u vandaag de lasten kan voldoen en er van kan leven. Maar dat stopt een keer. Heeft u dan al in beeld hoe u dan verder gaat?
Varkenshouders werken 60 uur per week, 52 weken per jaar. Daar kunnen ze de lasten hopelijk van betalen, maar daar wordt veelal geen pensioen over opgebouwd. Vreemd als een werknemer met een 40-urige werkweek er wel royaal van kan leven en ook nog pensioen opbouwt.

Zal de waarde van uw bedrijf herstellen of heeft u op het moment dat u wilt stoppen voldoende van de schuld afgelost dat u een pensioen overhoudt? Als u nog steeds onder water denkt te staan op het moment dat u het bedrijf wilt afstoten, waarom dan wachten? Waarom niet nu opnieuw beginnen, met nul starten en pensioen opbouwen? Veelgehoord antwoord is dat je niet kan stoppen, want dan ga je failliet. Ik vind dat onzin. Iedereen kan stoppen en veelal zonder faillissement. In prima overleg met schuldeisers heeft u uitzicht op een schuldenvrij leven ten minste vanaf drie jaar na stoppen. Na het stoppen heeft u meestal meer te besteden dan nu. Daarbij begint u weer op nul, maar verdient weer iets wat u overhoudt en bouwt pensioen op als u in loondienst bent.

Als u kiest voor doorgaan met uw bedrijf blijft de vraag hoe u bouwt aan uw pensioen, afbouw van uw schulden en zorgt voor verwaarding van het bedrijf. Hoe werkt u aan uw pensioen als u later meer te besteden wilt hebben dan een wettelijk AOW voor een echtpaar van € 1.500 per maand? Hiervoor heeft u meerdere jaren nodig, áls u werkt vanuit een plan. Zorg dat u dat plan heeft en zich bewust bent van uw positie. Ik ben bezorgd over de ruimte om schulden af te bouwen de komende jaren. Zoek daarom in het plan ook naar het opbouwen van spaarpotjes buiten het bedrijf. Iets wat buiten de agrarische sector heel normaal is. Het hopen op betere tijden en op prijsherstel kan ook een plan zijn, al valt dat bij mij meer in de categorie van geluk hebben. Terwijl u een succesvol plan zelf kunt afdwingen.Paul Bens , Directeur DLV Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer