Gemak, gezondheid en lagere kosten

Over het algemeen is de gedachte dat biggen met Piétrain-bloed te weinig voer opnemen. Maar bij Egbert en Laurens van Boxtel in Vorstenbosch is het omgekeerde het geval. De voeropname na spenen is op vijf dagen na spenen al gemiddeld 300 gram per big per dag. En dan nog moet Egbert regelmatig plussen op de voercurve.

En juist die hoge voeropname leidde tot ongeveer een half jaar geleden tot problemen: de uitval na spenen zat rond de 3 procent en vaak betrof het plotselinge sterfte van de beste biggen. Daarnaast hadden de oren van de biggen het op gezette tijden zwaar te verduren. Dit maakte het niet mogelijk om altijd koppels biggen van hoge kwaliteit af te leveren.

Via voeding wilden Egbert en Laurens de problemen op zien te lossen. Daardoor kreeg ook Jan van Houtum van De Heus Voeders de kans om zich vast te bijten in die materie. Hij lichtte de voeropname van de biggen en voercurve in de CDI door en concludeerde dat de voerstrategie aangepast moest worden. “Omdat ze veel voer opnemen, krijgen de biggen meer voedingsstoffen binnen dan hun behoefte is. Ze worden als het ware te hard gedreven. Overmaat schaadt in dit geval wel degelijk”, stelt Van Houtum. Daarom stelde hij voor om schralere voeders in te zetten. Na het premium speenvoer Prevent 3.1 schakelen de biggen op 7 dagen na spenen over op de Actief 5, een biggenvoer dat zorgt voor een geleidelijke voeropname, zodat de biggen het voer goed kunnen verteren.

Afhankelijk van de opname en het gedrag van de biggen schakelt Egbert ze ongeveer drie weken later over op Stimulans 6. Dat voer sluit aan op de behoefte in het laatste gedeelte van de opfokfase.

De biggen blaken van gezondheid en ook de resultaten wijzen uit dat ze op de juiste weg zitten. De uitval na spenen is één procent gedaald. “Naast extra werkgemak en gezondere en meer verkoopbare biggen realiseren de gebroeders Van Boxtel ook nog lage opfokkosten,” constateert Van Houtum.

Bekijk ook de beelden bij Bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer