Dagelijks verzorgen, maandelijks rekenen

Varkenshouders zijn goed in de dagelijkse dierverzorging, maar of ze de komende maanden genoeg inkomsten hebben om alle rekeningen te betalen, dat weten ze vaak niet. Terwijl dat wel zou moeten, concluderen ze zelf na afloop van de Kennissessies Financieel management. Bij de twee sessies in Bathmen en Sterksel waren in totaal 40 varkenshouders aanwezig.

John Koeken, adviseur van Exitus liet de financiële ontwikkelingen in de varkenshouderij zien. "De voerwinsten worden langzaam iets minder grillig, wat met name zichtbaar is op de vleesvarkensbedrijven. Trek je een lijn door alle voerwinsten, dan zie je dat die langzaam stijgen. Dat merk je alleen niet”, stelde Koeken. “Want de kosten na de voerwinst, zoals de mestkosten en diergezondheidskosten zijn gestegen en dat nekt ons op dit moment."

De verschillen tussen de bedrijven blijven overigens enorm, zoals de varkenshouders in de workshops konden vaststellen. Op bedrijven met 1.000 zeugen of 7.000 vleesvarkens zitten honderdduizenden euro’s verschil in het eindresultaat. Ook in 2014 waren er bedrijven een (fors) negatief eindresultaat behaalden.

Varkenshouder John van Paassen vindt dan ook dat iedere varkenshouder goed moet weten hoe zijn bedrijf er financieel voor staat. Dat kan in zijn ogen alleen als je zelf weet wat de inkomsten en uitgaven zijn. “Je moet een liquiditeitsprognose maken en iedere maand bijhouden of het klopt, wacht je op de boekhouder dan duurt het veel te lang.”

De cijfers staan bij Van Paassen dan ook op de eigen pc, in een eenvoudige Excel sheet met een paar rekenregels. “In november maak ik de prognose voor het komende jaar. Dan zie ik in welke maanden ik te kort kom en neem ik maatregelen. Zoals de voerrekening later betalen, maar dan ook direct inplannen wanneer ik dat weer ga inhalen." Daarnaast neemt hij er ook langere termijn beslissingen in mee. "We zijn al lang bezig met een hogere gezondheid, waardoor we nu geen biggen meer enten. Momenteel ben ik bezig met de herfinanciering van ons bedrijf.”

Om de cijfers goed bij te houden komt er iedere twee weken een paar uur hulp om de rekeningen in te voeren. Van Paassen. “Mijn vrouw Mieke heeft het al druk genoeg in de kraamstal en met het gezin. Het gezin betrekken we ook bij ons bedrijf. Dit en het team van medewerkers is erg belangrijk voor een goed draaiend bedrijf. Daarin moet je op allerlei manieren investeren. Als de kinderen meewerken, zoals bij schoonmaken of de maandelijkse telling van de dieren, krijgen ze er voor betaald. Ze ervaren snel dat ze hiermee meer verdienen dan in de supermarkt.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer