Blij met antibioticavrij?

Onze vleesvarkens leveren we af binnen de keten duurzaam varkensvlees. Zij lanceerden onlangs een nieuw concept met een varken dat tijdens zijn hele leven geen antibiotica gehad heeft. Net als heel veel collega-varkenshouders schoot ik in de stress. We leveren toch al antibioticavrije varkens af. Moet er nu nog een schep boven op? En wat te doen met de behandelde dieren? Door navraag te doen, werd het verhaal heel anders.

Allereerst heeft keten duurzaam varkensvlees welzijn zeer hoog in haar vaandel staan. Oftewel: Zieke dieren die antibiotica moeten hebben, moeten gewoon behandeld kunnen worden. PUNT. Binnen het concept zal de varkenshouder hier ook zeker niet voor afgestraft gaan worden, want het welzijn van elk varken moet gewaarborgd zijn. Wel moeten deze varkens apart geregistreerd worden.

Eh.. dacht ik. Dat hoeft wat mij betreft bij ons niet. Bij ons krijgen alle biggen een LeeO-chip in. Wil ik een dier behandelen geeft de app aan met welk medicijn dat moet gebeuren en wordt het automatisch aan het diernummer gekoppeld. Een supersysteem en geen extra registratie dus.

Daarnaast heb ik mij afgevraagd hoeveel onbehandelde dieren er rondlopen in onze stal. Nou in ieder geval heel veel. Slechts een enkeling is behandeld, dus waarom zou ik niet inhaken op het antibioticavrij produceren van varkens ervan uitgaande dat onze dieren wel meer geld opbrengen.

Maar nu moeten we slim zijn en even nadenken beste varkenshouders. We moeten niet zomaar aan dit concept meedoen. Volgens mij is het eerste omfietsvarken geboren. We moeten nu zorgen dat we net als in de biologische sector onze kostprijs met een plus kunnen ontvangen in plaats van de reguliere marktprijs met een plusje hier en nog een plusje daar. Dit moet ons lukken door de handen inéén te slaan. Als gezamenlijke groep varkenshouders – een soort leveranciersverenging - in gesprek gaan met Westfort om zo samen te zorgen voor een goede basisprijs. Als varkenshouder moeten we de minimaal de kostprijs uitbetaald krijgen om ook in de toekomst investeringen te kunnen doen. En natuurlijk de Nederlandse consument blijven voorzien van een (h)eerlijk stukje gezond varkensvlees.

Mocht u (ook als KDV-leverancier) goede ideeën en/of vragen hebben, mail dan gerust naar info@varkens.nl. Vervolgens zal ik contact met u opnemen.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer