Alleen nog AutoFOM bij Tönnies

AutoFOM III is met ingang van 18 februari de enige manier van classificeren bij slachterij Tönnies in Duitsland. Meten van het vleespercentage met de naald vervalt als optie.

De ISN (belangenvereniging van Duitse varkenshouders) begrijpt de stap van Tönnies op zich wel. De vereniging vindt een prikpistool een sterk verouderde manier van classificeren. Wel vreest de organisatie nu voor een wirwar aan classificaties. Het zal voor varkenshouders moeilijker zijn om de uitbetalingen van de verschillende slachterijen goed te vergelijken.
Overigens werken de grote slachterijen als Westfleisch, Danish Crown en Vion Duitsland al wel met AutoFOM III, het zijn vooral de kleinere slachterijen die er nog niet in hebben geïnvesteerd.

Tönnies is nu wel de eerste slachterij die het prikpistool als optie helemaal laat vervallen. Uitbetalen op basis van mager vleespercentage kan nog wel, maar dat wordt dan teruggerekend uit de AutoFOM metingen. Tegelijk met deze stap verandert ook de basis in de uitbetaling. Die wordt opgetrokken van 57 naar 59 procent mager vlees. Op zich logisch omdat een gemiddeld varken bij de klassering met AutoFOM ook twee procentpunten hoger uitkomt dan met het prikpistool. Volgens Tönnies blijft de uitbetaling voor de varkenshouders dan ook gelijk. ISN raadt de varkenshouders aan, om te controleren of dat ook geldt voor de uitbetaling van hun varkens die ze aan de slachterij leveren.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer