Kies de juiste Product-Markt Combinatie

Vanuit mijn functie bij Topigs Norsvin ben ik nauw betrokken bij de genetische verbetering van de vleesvarkens. Toepassingen van innovatieve technieken en aanpassingen van fokdoelen aan de wensen van de markt, zorgen ervoor dat de genetische potentie van de varkens in een razendsnel tempo verbetert. De genetische vooruitgang op vlak van vleesvarkeneigenschappen in de zeugenlijnen en de komst van nieuwe producten versnellen dat proces.

In onderstaande tabel heb ik voor u op een rijtje gezet hoe zich de spek- en spierdiktes zich in twee jaar tijd in Nederland hebben ontwikkeld. Op 1 april 2012 is het CGM-prikpistool in Nederland ingevoerd zodat de waarden in de tijd vergelijkbaar zijn. We zien bij een iets hoger geslacht gewicht een duidelijke daling van de spekdikte en tegelijkertijd een forse stijging van de spierdikte. De komende jaren zullen we dezelfde trend blijven zien.

 

In veel uitbetalingssystemen en concepten is het optimum van spekdikte en spierdikte al bereikt, of wordt dat al overschreden. Bovendien duurt het 10 maanden voordat het effect van de keuze voor bijvoorbeeld een andere eindbeer op de slachtbon zichtbaar wordt. Het is dus zaak gedegen vooruit te kijken en vooruit te plannen.

Kijkende naar de ontwikkelingen is het voor mij zeker dat over een tijd er in veel concepten geen Piétrain-eindbeer meer nodig is. In de zoektocht naar het beste bedrijfsresultaat in de vleesvarkenshouderij zullen de eindberen met meer vitaliteit en groei de eerste keuze worden. Logisch dat we als Topigs Norsvin nu al een toename zien van het gebruik van de Tempo.

Mijn advies is dan ook om met “de bril” van de geschetste ontwikkelingen eens te kijken wat voor u de beste Product-Markt Combinatie is. Het concept, de sekse en het bedrijfsniveau zijn bij die afweging de sleutelwoorden. Succes met uw afweging!

Kasper Bekker
Adviseur keten vleesvarken-slacht Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer