Perfect klimaat nastreven

In de nieuwe vleesvarkensstal van de Houbensteyn groep is veel aandacht besteed aan het klimaat. Doel is een perfect klimaat in alle jaargetijden.

Op zaterdag 12 december hield de Houbensteyn groep een open dag in de nieuwe vleesvarkensstal met 6.720 vleesvarkensplaatsen. De luchtinlaat van buiten naar binnen is geregeld op onderdruk met behulp van een gordijn om windinvloeden zoveel als mogelijk uit te sluiten. In de inlaat zit tevens een vernevelingsinstallatie. Daardoor is de temperatuur van de binnenkomende lucht op warme dagen terug te koelen. Wat moet zorgen voor een beter klimaat in de zomer en daarmee de groei van de varkens op peil houdt.

De binnenkomende lucht maakt een lange weg naar binnen. Het gaat via een buitenkanaal, onder de dichte vloer door naar de ruimte onder de centrale gang. Hier draait de lucht om en gaat via de andere helft van kanalen onder de dichte vloer terug en vervolgens via zes oversteken naar de controlegang. Vanuit de controlegang komt de lucht door de spleten in de roostervloer naar boven. Opvallend is de kleine luchtinlaat in dit middenpad. Voor de afvoer van de lucht zijn er per afdeling twee afzuigunits in het centrale luchtkanaal naar de luchtwasser. Opvallend is dat die luchtkanaal klein begint en richting de luchtwasser steeds groter wordt. Dat zorgt voor een flinke besparing op de materiaalkosten.

Als extra bewaking van het klimaat en de gezondheid is één van de afdelingen uitgerust met een hoestmonitor van Fancom om het hoesten in de stal te meten. De analyse van het hoesten geeft een goede indicatie of er fouten zijn in de klimaatregeling en/of gezondheidsproblemen bij de varkens. Voordeel voor het klimaat in de afdelingen is het gebruik van gefermenteerd voer. Dat gefermenteerde voer zorgt voor een betere vertering en daardoor komt er minder ammoniak in de lucht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer