Vele potjes Yakult

Varkens die gefermenteerd voer vreten, krijgen dagelijks veel melkzuur binnen. “Vergelijk het maar met de inname van vele potjes Yakult per dag”, zegt brijvoeradviseur Hans Hectors van ForFarmers België. “De darmgezondheid en technische resultaten zijn hierdoor stukken beter.”

Hectors is brijvoeradviseur op het bedrijf van de Groep Beck-Vanthillo in Meer (België). Tijdens de open deur dag vertelde Hectors over de voordelen van fermentatie. Naast de nieuwe zeugenstal hebben Dries Beck en Ilse Vanthillo namelijk ook een geheel nieuwe centrale voerkeuken gebouwd. Die gaat alle ruim 3000 zeugen, 10.000 biggen en 12.000 vleesvarkens voeren.

Naast negen natte bijproducten komen er ook droge producten, vooral granen, in de rantsoenen voor de varkens. De granen worden op het bedrijf zelf gemalen en komen dan in een tussenopslag. Van daaruit gaan de granen naar de fermenttanks. Er komen vier fermenttanks. In twee tanks wordt dagelijks een nieuw ferment gemaakt. Vanuit de twee andere gaat het gefermenteerde voer naar de mengers van de brijvoerinstallatie.

De fermentmengsels in de tanks zullen daarbij van elkaar verschillen. Het ene mengsel bevat bijvoorbeeld meer ruwe celstof dan het andere. Hectors: “Daardoor kunnen we alle diergroepen voorzien van gefermenteerd voer. Biggen krijgen het mengsel met minder ruwe celstof, de zeugen krijgen het mengsel met veel ruwe celstof en de vleesvarkens een mengsel van beiden.”

Het gefermenteerde voer zal volgens Hectors de darmgezondheid en vertering ten goede komen. “Dat komt door het hoge gehalte aan melkzuur in het gefermenteerde voer. Ongewenste micro-organismen krijgen hierdoor weinig kans. Bovendien is het voer smakelijker en is de opname hoger.”

Voor goede resultaten levert ForFarmers een speciaal geselecteerde vloeibare bacteriecultuur dat aan het granenmengsel wordt toegevoegd. Bij een starttemperatuur van 38 graden zorgt dit voor een snelle groei van de melkzuurbacteriën. Door de fermentatie kunnen de varkens de energie en het eiwit in het voer beter benutten. De voederwaarde van het voer stijgt.

Voorwaarde voor een goede fermentatie is een goed hygiëne. Bij Dries en Ilse is de reiniging van de fermenttanks daarom volledig geautomatiseerd. Door steeds opnieuw goed op te starten kan gefermenteerd voer een financieel voordeel opleveren. Hoe hoog dat is kan Hectors niet exact aangeven. Dries en Ilse verwachten vooral voordelen bij de biggen en vleesvarkens. Ze hopen dat ze een voordeel van één euro per big en één euro per vleesvarken kunnen behalen. De investering in het fermenteren op hun bedrijf valt mee. Ze maken gebruik van de houtkachel die ze ook gebruiken voor het verwarmen van de stallen. Daarnaast kunnen ze de bijproductensilo’s van de installatie op het bestaande zeugenbedrijf hergebruiken als fermentatietanks.

Bekijk ook hoe familie Beck Vanthillo fermenteert bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer