Benut steungelden EU voor warme sanering

Nederland mag voor een warme sanering van de varkenshouderij gebruik maken van EU-geld, geeft Landbouwcommissaris van de Europese Commissie, Phil Hogan aan. Het betreft steungeld voor particuliere opslag dat in 2016 in zal gaan en het Europese steunpakket uit september, meldt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA/EVP).

Volgens Hogan is het aan de lidstaten zelf om daartoe te besluiten. “De Europese Commissie zal warme sanering van de varkenssector in lidstaten geen strobreed in de weg leggen.”

Schreijer-Pierik dringt er bij de kersvers EZ-staatssecretaris Martijn van Dam op aan om werk te maken van de geboden ruimte. Volgens haar helpen de particuliere opslagregelingen op lange termijn de sector niet. “Het is volgens Schreijer-Pierik uitstel van de pijn. “Enerzijds is een warme sanering van varkenshouderij in EU-lidstaten nodig, anderzijds moet de Russische markt heropend worden”, benadrukt de politica. "De Rusland-boycot en het bestaande overaanbod veroorzaken een desastreuze marktsituatie. Als er niet snel extra steunmaatregelen volgen, zullen talloze faillissementen van agrarische gezinsbedrijven in de varkenshouderij volgen."

Het nieuwe steunprogramma voor tijdelijke opslag van varkensvlees zal in 2016 starten. Op 1 december komt de Europese Commissie met een toelichting. Ook de opslag van varkensvet zal onder het steunprogramma vallen.

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer