Starten met stoppen is starten met een nieuw begin

De laatste keer heb ik mijn blog overgeslagen, ondanks het aandringen van de redactie. Ik deed dit niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat het “druk” is. Druk om samen met varkenshouders te kijken naar hoe je door deze slechte marktprijzen heen komt. Hierdoor neemt met name de druk op veel varkenshouders enorm toe. De druk van betalingsproblemen. Kan ik de mestafvoer nog wel betalen? Wil de voerleverancier nog wel voer leveren? Wil de bank mij wel “helpen”? Het is soms werkelijk een gevecht om de dagelijkse dingen georganiseerd te krijgen qua betalingen. Vaak maakt het nemen van extreem lastige beslissingen op korte termijn helaas noodzakelijk.

En dan komt het moment bij diverse zeugenhouders dat er nog maar één uitweg is. Stoppen. Stoppen? Ja, stoppen. Stoppen met je levenswerk, stoppen met waar je je leven lang voor hebt ingezet, stoppen met het vak dat je leuk vindt. Stoppen op de plek waar je bent opgegroeid of die je zelf hebt opgebouwd. Volgens je verstand is stoppen de beste beslissing, maar je gevoel wil iets heel anders. En dan komt ook nog het moment dat je als zeugenhouder daadwerkelijk stopt met het insemineren van je zeugen. Het eerste fysieke moment van het STARTEN met STOPPEN begint. Dit zijn extreem pijnlijke momenten.

Het starten met stoppen is vaak ook het beginnen van iets nieuws. Hoe lastig het ook is. Van varkenshouders en hun gehele gezin wordt gevraagd het voortaan anders te gaan doen. Gelukkig zijn er al veel goede voorbeelden van dat dat na het stoppen ook kan. Hierbij wens ik de mensen die Starten met Stoppen maar ook Starten met een nieuw begin, heel veel succes.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer