Een+goede+voorbereiding+is+het+halve+werk+en+levert+hoger+rendement+op
Partner MSD Animal Health

Een goede voorbereiding is het halve werk en levert hoger rendement op

Met een goede voorbereiding bent u niet alleen sneller klaar, u haalt ook een beter rendement uit vaccins wanneer u goed voorbereid vaccineert. Hoe ziet een goede voorbereiding eruit? U leest het in dit artikel.

In een eerder artikel heeft MSD Animal Health dierenarts Sonja Agten uitgelegd hoe u vaccins het beste kunt bewaren. Behalve koel en donker moeten temperatuurschommelingen zoveel mogelijk worden vermeden. Voor vrijwel alle vaccins geldt dat deze eerst op temperatuur moeten komen voordat ze kunnen worden toegediend. Een stukje planning dus!

Bepaal het juiste moment

Om het maximale rendement uit een vaccin te halen, is het van groot belang dat het vaccin op het juiste moment wordt gegeven. Te laat kan desastreuze gevolgen hebben, maar u kunt ook te vroeg zijn met het toedienen van een vaccin. Dat risico ligt vooral op de loer bij jonge biggen waarvan het immuniteitssysteem zich nog moet ontwikkelen.

Bij een goed biestmanagement genieten de biggen bescherming via de moedermelk. Deze natuurlijke antistoffen kunnen bij te vroeg vaccineren een vaccin tegenwerken. Belangrijk dus om te wachten totdat het immuniteitssysteem van een big volledig is ontwikkeld. Sommige vaccins kunnen tegelijkertijd worden gegeven, andere kunnen elkaar juist negatief beïnvloeden als ze tegelijk of dicht op elkaar worden gegeven.

Voor advies over het juiste moment van ieder vaccin kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts of met een van de varkensdierenartsen van MDS Animal Health.

Juiste omstandigheden

Minstens zo belangrijk als het juiste moment zijn de juiste omstandigheden. Het is inmiddels algemeen bekend dat stress een nadelig effect heeft op de werking van een vaccin. Plan vaccinaties dus nooit tegelijk met andere stressvolle gebeurtenissen zoals het spenen, het tandjesknippen of transport.

Haal vaccins tijdig uit koeling

Vaccins werken beter wanneer zij op kamertemperatuur – en liever nog op lichaamstemperatuur – worden toegediend. Behalve een betere werking, worden ook minder entreacties waargenomen wanneer vaccins op lichaamstemperatuur worden toegediend. Zorg er dus voor dat vaccins tijdig uit de koelkast worden gezet, zodat ze rustig op de gewenste temperatuur kunnen komen.

Check de houdbaarheid

Vaccins zijn bederfelijk en daarom voorzien van een houdbaarheidsdatum. Controleer de houdbaarheid van het betreffende vaccin (en/of oplosmiddel) en zorg ervoor dat vaccins die als eerste op moeten, als eerste worden gebruikt. Is de houdbaarheidsdatum verstreken, gebruik het product dan niet en lever het in bij uw dierenarts.

Voor vaccins die zijn opgewarmd, opgelost en/of aangeprikt geldt vaak dat deze daarna nog maar beperkt houdbaar zijn. Informatie hierover vindt u in de bijsluiter van het betreffende product. Tip: noteer op een memobord bij de koelkast welke vaccins als eerste op moeten en zet deze vooraan in de koelkast.

Ga berekenend te werk

Vaccins zijn kostbaar. Bereken vooraf nauwkeurig hoeveel vaccin u nodig heeft en zet exact dat aantal flesjes buiten de koeling. Met een goede berekening voorkomt u dat u vaccinatievloeistof moet afvoeren.

Gebruik de juiste materialen

Gebruik uitsluitend scherpe en rechte naalden en gebruik per toom altijd een schone naald. Gebruik per diercategorie (zogende big, gespeende big, opfokbig, vleesvaren/gelt of zeug/beer) de juiste naaldlengte en -dikte. Welke naaldlengte en -dikte u het beste kunt gebruiken, vindt u op deze handige koelkastmagneet die u gratis ontvangt als u zich nu inschrijft voor onze nieuwsbrief.

Controleer tijdig of u voldoende naalden van de juiste lengte en dikte op voorraad heeft.

Wilt u de handige koelkastthermometer of onze koelkastmagneet met vaccinatietips ontvangen? Schrijf u dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en u ontvangt de magneet geheel kosteloos.


BNL-NON-230700027

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »