Gezondere+zeugen+door+grove+vezels
Partner De Heus

Gezondere zeugen door grove vezels

Het spreekt voor zich dat de voersamenstelling erg belangrijk is voor de voerbenutting van varkens. Maar wat niet iedereen zich realiseert, is dat bij de huidige hoogproductieve zeugen ook de structuur van het voer erg belangrijk is. Door fysiek ander voer te geven, met dezelfde grondstoffen en voederwaarde, maar meer grove vezels, kan de maag-darmgezondheid en de algemene weerstand van de zeug aanzienlijk verbeteren. Procestechnologie maakt daarbij het verschil.

• Lees verder

Wat doet maalfijnheid met de gezondheid?

In een gezonde maag beschermt de maaginhoud het bovenste deel van de maag tegen zuren. Maar wanneer voer te weinig grove vezels bevat of snel door de maag gaat, dan werkt dat niet goed. Hierdoor kan de maagwand beschadigen en kan er een maagafwijking ontstaan, zoals een ontstoken slijmvlies. Dit zorgt voor een afwijkende bacteriecultuur in de maag en dat heeft een negatief effect op de vertering in de darmen en de gezondheid van de zeugen. De beste manier om dit te voorkomen is te zorgen voor voldoende grove vezels (structuur) in het mengvoer.

Vloeibare maaginhoud van een varken
Vloeibare maaginhoud van een varken © De Heus

Stevige maaginhoud van een varken
Stevige maaginhoud van een varken © De Heus

Fijnmalen voor goede vertering

Bij het malen en persen gaat de structuur in mengvoer voor een groot deel verloren. Lange tijd was het advies om grondstoffen fijn te malen voor een betere vertering. Fijn malen heeft echter ook nadelen; de relatie met maagzweren is namelijk groot. Fijngemalen voer in de maag veroorzaakt namelijk een egale, dunne soep. De pH daalt dan in de hele maag, dus ook in het bovenste gedeelte van de maag waar het slijmvlies niet bestand is tegen het zuur. Hierdoor ontstaan maagzweren, vaak bij de slokdarm.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »