Tegenvallende+prestaties+bij+de+gespeende+biggen%3F+Vergeet+slingerziekte+niet%21
Partner Ceva Santé Animale

Tegenvallende prestaties bij de gespeende biggen? Vergeet slingerziekte niet!

Slingerziekte komt vooral voor bij gespeende biggen en wordt veroorzaakt door Escherichia coli (E. coli)-bacteriën die shigatoxine produceren. Zelfs op bedrijven waar geen klinische symptomen worden waargenomen, kan de aanwezigheid van deze bacterie toch financiële schade veroorzaken. In dit artikel leest u meer over de impact van subklinische slingerziekte.

Negatieve invloed op productiecijfers

Een onderzoek werd uitgevoerd op 41 Franse bedrijven om de aanwezigheid van shigatoxine producerende E. coli, de bacterie die slingerziekte veroorzaakt, te onderzoeken. (1) Op geen van deze bedrijven werden klinische symptomen waargenomen die met slingerziekte in verband konden worden gebracht. Desondanks werd de bacterie die verantwoordelijk is voor slingerziekte, aangetroffen in 19 van de 41 bedrijven (46,4 procent).

Van de 41 bedrijven beschikten 33 bedrijven over groei- en sterftecijfers bij de gespeende biggen. De 11 best presterende bedrijven vertoonden in de fase van 8 tot 30 kilo een groei hoger dan 470 gram per dag en een sterfte lager dan 2 procent. In slechts 2 van deze 11 bedrijven (18,2 procent) werd de bacterie die slingerziekte veroorzaakt aangetroffen.

In de 22 slechtst presterende bedrijven was de groei van gespeende biggen lager dan 470 gram per dag en de sterfte hoger dan 2 procent. In 13 van deze 22 bedrijven (59,1 procent) werd de bacterie die verantwoordelijk is voor slingerziekte aangetoond. Het voorkomen van shigatoxine producerende E. coli is dus aanzienlijk hoger in de slechtst presterende bedrijven.

Percentage bedrijven waar de bacterie die slingerziekte veroorzaakt is aangetoond. Vergelijking tussen een groep bedrijven met gunstige prestaties en een groep met minder goede prestaties bij gespeende biggen.
Percentage bedrijven waar de bacterie die slingerziekte veroorzaakt is aangetoond. Vergelijking tussen een groep bedrijven met gunstige prestaties en een groep met minder goede prestaties bij gespeende biggen. © Ceva Santé Animale

Negatieve invloed op werking van het immuunsysteem

Recent onderzoek suggereert in toenemende mate dat het shigatoxine invloed kan hebben op de werking van het immuunsysteem. Een laboratoriumonderzoek waarbij afweercellen van varkens in aanraking werden gebracht met het shigatoxine, toonde aan dat zowel de vermenigvuldiging als de levensvatbaarheid van de immuuncellen werd geremd. (2) Dit duidt erop dat E. coli-bacteriën die shigatoxine produceren, ook in staat zijn de immuniteit te onderdrukken.

Conclusie

Zelfs als er geen duidelijke zichtbare klinische symptomen zijn, kan de aanwezigheid van de bacterie die slingerziekte veroorzaakt, financiële verliezen op uw bedrijf veroorzaken. Door mestonderzoek bij gespeende biggen kunt u vaststellen of deze bacterie ook op uw bedrijf aanwezig is.

Meer weten over slingerziekte?


Bronnen:
(1) Leneveu et al. (2019). Journées Recherche Porcine, 51, 265-270
(2) Sperling et al. (2023). Int. J. Mol. Sci. 24, 8009.

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »