Effect probiotica op emissies nihil

De probiotica in PIP dragen bij aan een verminderde aanwezigheid van MRSA-bacteriën op varkensbedrijven. Het effect van het toepassen van PIP bij vleesvarkens op de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof is echter nihil. Dat blijkt uit een onderzoek bij VIC Sterksel in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (EZ).

Bij twee identieke afdelingen met vleesvarkens is gedurende twee ronden probiotica aangebracht volgens de voorschriften en onder begeleiding van de leverancier. De proefafdeling werd gereinigd met ‘PIP-Animal Housing Cleaner’ (PIP-AHC) en tijdens de ronde werd ‘PIP-Animal Housing Stabeliser’ (PIP-AHS) verneveld. De eerste week na opleg werd dat iedere dag gedaan en daarna drie keer per week. Na de eerste ronde zijn de referentieafdeling en testafdeling omgedraaid en is de proef herhaald.

Tijdens beide ronden is van de uitgaande luchtstroom de concentraties van ammoniak (NH3), geur en fijnstof (PM10) bepaald. Ammoniak is continu gemeten. Geur en fijnstof zijn iedere ronde vier keer gemeten en in het stof van de PM10-metingen is de endotoxineconcentratie bepaald. Ook is de samenstelling van de mest bepaald en zijn waarnemingen gedaan naar de hokbevuiling.

De metingen wijzen uit dat er geen significante verschillen zijn tussen de referentie- en proefafdeling wat betreft de emissies van ammoniak, geur en fijnstof. Ook is er volgende onderzoekers geen significant effect op de concentratie van endotoxinen in de stallucht.

Dit staat in het rapport “Emissiereductie door verneveling van probiotica over leefoppervlak”, van Wageningen UR Livestock research. De resultaten heeft EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Tweede Kamer gestuurd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer