Ei-eiwit vervangt zuivel

Hét Ei van Columbus voor alle verteringsproblemen in de varkenssector werd tijdens de Denkaday op 8 september niet gevonden. Wel lanceerde Denkavit tijdens die bijeenkomst in Voorthuizen Eggtivated: behandeld eipoeder dat zuiveleiwit in biggenvoeders prima kan vervangen.

Momenteel zou je het niet zeggen, maar de prijzen voor zuivelproducten vertonen al jarenlang een stijgende lijn. Reden voor Denkavit om te zoeken naar producten die zuivelproducten in voeders voor biggen kunnen vervangen. Met Eggtivated is dat gevonden. Na een speciale behandeling zijn de biggengroei en voederconversie beter dan met zuiveleiwit. De resultaten komen daarmee op het niveau van dat van biggenvoer met bloedplasma.

Een ander ei van Columbus dat de revue passeerde is een aminozuur met Selenium. Dat garandeert dat een varken geen tekort heeft aan Selenium. Het zorgt onder andere voor een veel betere biestkwaliteit, verbetert de vruchtbaarheid en vleeskwaliteit.

Karsten Toft Rasmussen, International Manager van premixleverancier Vitfoss, gaf veel praktische adviezen over de opfok van gelten en voeding van zeugen. Hij stelde dat je de voergift in het kraamhok pas twaalf uur voor de geboorte mag afbouwen, anders komen de biggen in de baarmoeder veel te veel te kort.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer