Ultieme hygiëne betekent topresultaat

Biggen in de Hy-Care stal zijn vrijwel nooit ziek, hebben nauwelijks antibiotica nodig en groeien na spenen gemiddeld 36 procent harder dan in een conventionele stal. De zeer goede hygiëne waardoor ziektekiemen zich binnen het bedrijf niet kunnen verspreiden, levert daaraan de grootste bijdrage.

Basis van het Hy-Care systeem is een kraamhok en opfokhok dat bestaat uit een grote volledig gesloten kunststof bak met ronde hoeken en hoge wanden. De hokken zijn hierdoor goed te reinigen, zodat bij de start van een nieuwe ronde zeker is dat de hokken 100 procent kiemvrij zijn. Door de hoge wanden kan de verzorger moeilijk de hokken in stappen en dat is volgens Victor van Wagenberg van MS Schippers ook precies de bedoeling. De hokken gaan naar de verzorger toe en de verzorger blijft buiten het hok zodat het risico op kruisbesmetting heel klein is. Ook blijven de biggen na spenen als toom bij elkaar om onderlinge besmetting te voorkomen. Wel komen ze na spenen in een nieuw schoon hok; een zelfde hok zonder kraambox er in. Op het bedrijf zijn de ' normale kiemen' (zoals App, Streptokokken, coli, clostridium) wel aanwezig. Wagenberg: “Maar deze kunnen zich niet verspreiden door de hoge hygiënestandaard. Daardoor ontstaat een erg hoge gezondheidsstatus bij een merendeel van de varkens.”

Het Hy-Care systeem is sinds een jaar in onderzoek op proefboerderij De Zwartakkers, begeleid vanuit VIC Sterksel. Telkens komen er zes zeugen in het Hy-Care systeem en als referentie tegelijk zes zeugen in een conventionele stal. De zeugen worden op worpnummer verdeeld over beide systemen, zodat hierdoor geen verschillen kunnen ontstaan. In totaal zijn hebben inmiddels 156 zeugen in beide systemen geworpen en zijn er bijna 2000 biggen grootgebracht.

Veelbelovend
De resultaten zijn veelbelovend. De biggen in het Hy-Care systeem zijn vrijwel nooit ziek. Gedurende de proef hebben slechts twee tomen in het kraamhok diarree gehad. Dat is ook de enige keer dat een toombehandeling antibiotica is ingezet. De dierdagdosering kwam hierdoor uit op 0,55. Tegen gemiddeld 10,9 in Nederland.

De gezonde biggen groeien ook duidelijk harder. De biggen in de Hy-Care stal groeien in 61 dagen naar 25,7 kilo. Dat is een groei van 421 gram per dag, ver boven het Nederlands gemiddelde. Volgens Agrovision wegen biggen pas op 77 dagen 24,9 kilo en is de groei dan 320 gram per dag. De biggen in het conventionele systeem wegen vijf kilo minder op dag 61. Ze halen daarmee een groei van 340 gram per dag, ook nog een stuk boven het Nederlands gemiddelde.

Spurt na spenen
Bij spenen is er overigens nog geen verschil in groei merkbaar. Zowel de biggen in het Hy-Care als in de referentiestal wegen op 26 dagen namelijk 7,6 kilo. Tijdens de opfok beginnen de biggen in het Hy-Care systeem aan een forse groeispurt. Ze halen dan een groei van 515 gram per dag, tegen 374 gram per dag in het conventionele systeem.

Een belangrijke reden voor de hogere groei zal volgens Van Wagenberg de veel betere hygiëne zijn. Kennelijk hebben de biggen uit het Hy-Care systeem door hun veel betere gezondheid een flink voordeel. Ze zullen niet of nauwelijks last van een speendip hebben. Het helpt natuurlijk dat ze als toom bij elkaar blijven, maar dat gebeurt in de referentiestal ook. De voeding is in de Hy-Care stal en het conventionele systeem hetzelfde geweest. Daar kan het niet aan liggen.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer