Reële biggenprijs lastig te bepalen

Varkens.nl zette de gemiddelde noteringen van biggen over de eerste 28 weken van 2015 op een rijtje. Wat in ieder geval uniform is, dat al deze noteringen gebaseerd zijn op biggen van 25 kilo. Maar de verschillen in noteringen zijn groot: van 32 tot bijna 40 euro. Ook is het opletten of prijzen inclusief of exclusief 6 procent btw zijn. Dit alles maakt het lastig om concreet te maken wat een reële biggenprijs is voor vermeerderaars.

De noteringen van Vion en de Beurs over de eerste helft van 2015 vermelden de laagste basisprijzen. Vion noteerde een algemeen gemiddelde van 31,96 euro per big van 25 kilo en de Beurs 32,07 euro (beiden incl. btw). Op deze noteringen zijn de toeslagen in de praktijk het grootst, weet Jan Pijnenburg adviseur bij DLV Intensief Advies. Ook constateert hij dat Vion in Zuid-Nederland en Noord-Nederland andere noteringen hanteert. “Die zijn alleen inzichtelijk als je afrekeningen van zeugenhouders onder ogen krijgt die meedoen aan onze biggenprijsvergelijking. Hiermee maken we ook andere factoren die de biggenprijs beïnvloeden inzichtelijk, zoals vaccinaties, ras en koppelgrootte. Een investering van 175 euro per jaar voor deelname aan de biggenprijsvergelijking is snel terugverdiend.”

Handelshuis Schuttert komt uit op gemiddeld 36,23 euro per big (excl. btw). VDE Varkensveiling in Deurne noteert gemiddeld 36 euro (inclusief btw). Veehandel Van Rooi hanteert sinds begin dit jaar twee biggennoteringen. Hun basis biggenprijs, afgestemd op de biggenafzet in Nederland, komt uit op gemiddeld 37,77 euro (incl. btw). De Van Rooi plus biggenprijs, afgestemd op de exportmarkt, noteert bijna 2 euro hoger: 39,70 euro (incl. btw).

Pijnenburg merkt op dat de basisnotering van Vion en de Beurs weer met zo'n 5 euro verhoogd zou kunnen worden. “Handelaren geven geen korting op hun eigen basisnotering, dus sluiten die noteringen beter aan bij de werkelijke markt.” 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer