Varkenssector waardeert TGC al 10 jaar

Tarwegistconcentraat (TGC) is ongeveer 10 jaar op de markt als grondstof voor veevoer. Nagenoeg alle vleesvarkensbedrijven met een brijvoerinstallatie in Nederland voeren intussen TGC. Het aandeel in de droge stof van het varkensrantsoen is maximaal 12 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van twee HAS-studenten bij Bonda. Lotte van Iersel en Pim van Eeten lepelden hun scriptie “Tarwegistconcentraat als grondstof” op en hebben dit marktonderzoek vorige week bij Bonda in Den Bosch toegelicht.

Waar TCG in de volle breedte van de varkenshouderij wordt ingezet en gewaardeerd, daar stagneert de opgang van het TGC-gebruik op melkveebedrijven met 100 koeien of meer. Slechts 15 procent van die bedrijven heeft de mogelijkheid om TGC te voeren. Met name de gebrekkige begeleiding bij de introductie van TGC in de rundveehouderij heeft het imago van de aantrekkelijke grondstof geen goed gedaan. Melkveehouders laten rendement liggen omdat deze vloeibare veevoergrond bijdraagt aan een lagere kostprijs van het rantsoen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer