‘Vlees te zwart gemaakt’

Sommige vleesvervangers zijn nauwelijks duurzamer dan vlees. Dat stelt Atze Jan van der Goot, universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Levensmiddelenprocestechnologie van Wageningen UR. De levensmiddelentechnoloog bekend dat het iets is waar hijzelf ook lange tijd ingetrapt is. “We hebben vlees misschien wel te zwart gemaakt.” Het op duurzame wijze produceren van vleesvervangers is in de huidige praktijk volgens hem nog een hele opgave. “Het valt niet mee efficiënter te zijn dan kip.”

Van der Goot ziet echter manieren om vleesvervangers duurzamer te maken. Veel van het energiegebruik van vleesvervangers zit in de uitgebreide bewerking van ingrediënten. Fabrikanten vermalen bijvoorbeeld erwten of sojabonen en zetten deze met processen om tot zuivere stoffen, als oliën en eiwitten. Hieruit maken ze vervolgens hun producten. “De benodigde scheidings-, was- en droogstappen kosten niet alleen veel energie en water, maar zorgen er ook voor dat veel grondstoffen verloren gaan”, zegt hij. “Functionele scheidingsprocessen waarbij ingrediënten niet meer afgebroken worden tot olie, eiwit en vezels, zijn nodig om het proces te verduurzamen. Het zal een flinke omslag vergen in de levensmiddelenindustrie, maar het biedt de kans grote stappen te maken in duurzaamheid.”

Dit meldt de site Resource van Wageningen UR.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer