Mest!?

Nog steeds is mest een hot-item. Ik had verwacht dat de hogere verwerkingspercentages het mestprobleem wel sneller zouden oplossen. Niets is minder waar. Volgens mij is het probleem alleen maar gegroeid. Doordat in het zuiden van Nederland al vrijwel alles op transport moet, zijn veehouders daar gewend aan hoge afzetkosten. In het noorden waren de mestafzetkosten beduidend lager door goed overleg met de akkerbouwers.

Nu de melkveehouders geen quotumbeperking meer hebben, zijn ze in aanloop daarheen al meer melkkoeien gaan houden. Dus is er meer mest geproduceerd. Bovendien sluit bemesting met rundveemest beter aan bij de mineralenbehoefte van veel akkerbouwgewassen. Hierdoor wordt de druk op de mestmarkt, zeker voor ons als varkenshouder, extra vergroot.

Met ons varkensbedrijf zitten wij in een gemengd gebied. Vorig jaar zagen we al dat varkensmest afzetten moeilijker zou gaan worden. Daarom hebben we vorig jaar proefgedraaid met mestscheiders en verwerking. Hierdoor ontstaat varkensmest met gehalten die beter aansluiten bij de wensen van akkerbouwers. Dit kost veel tijd en het is een hoop regelwerk extra.

Simpelweg je mest laten verwerken is er helaas nog niet bij. Er zitten weliswaar diverse verwerkingsinitiatieven in de pijplijn, maar de stroperige wetgeving, bureaucratie en de forse kans op het krijgen van bezwaren zorgen ervoor dat er nog geen licht aan het eind van de tunnel te zien is.
Normaliter ben ik aardig optimistisch ingesteld en ga ik ervan uit dat je van een bedreiging een kans moet maken. Maar nu weet ik het niet. Van vleesvarkensmest mag je zo weinig kuubs per hectare uitrijden, dat de loonwerker het bijna niet meer kan verdelen. En dan? In het ergste geval: put vol en geen biggen meer opleggen. Het gevolg; een daling van de biggenprijs.

Dat moeten we toch met zijn allen niet willen. Dus bestuurders, erfbetreders en varkenshouders we hebben allemaal een stukje eigen verantwoordelijkheid. Samen moeten we toch tot een oplossing kunnen komen? Want even de loonwerker/transporteur bellen en doorgeven hoeveel kuub er opgehaald moet worden, dat is voor vrijwel iedere boer toch echt verleden tijd.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer