‘Ondernemers verder brengen’

In magazine Varkens.nl editie april 2015 geeft sectorspecialist varkenshouderij bij Accon avm, Patrick Janssen zijn visie op ondernemen. Dit doet hij inde rubriek 'Op de bank met'.

Janssen heeft snel ‘leren zwemmen’ na zijn studie bedrijfskunde aan de HAS in Den Bosch. In 1995 begon hij bij ABAB om twee jaar later te verkassen naar de voorganger van Accon avm adviseurs & accountants, A&A. “Toen brak de varkenspest uit en vuurde Den Haag allerlei extra regels af op de varkenssector, zoals de Wet herstructurering, de mestboekhouding Minas en de verplichte groepshuisvesting. Omdat deze regelgeving voor iedereen nieuw was, groeide ik vanzelf uit tot agrarisch specialist.”

Centraal in Janssen zijn advieswerk staat het ondersteunen van veehouders bij het runnen van hun onderneming. Opstellen van jaarrekeningen en analyseren van de cijfers horen daarbij. “Er zijn 20 procent voorlopers die hele andere vragen hebben dan de 60 procent middenmoters of 20 procent afbouwers. Elke categorie kampt met specifieke problemen of aandachtspunten. Ook stap ik op ondernemers af als ik kansen zie om hen verder te brengen.”

Het opstellen van jaarrekeningen maakt dat er veel cijfers van een bedrijf voor handen zijn. “Bij een bepaalde ondernemersvraag kunnen wij daarom de voors en tegens goed op een rij zetten. Ik houd de veehouder een spiegel voor of een bepaalde strategische keuze echt bij hem past voordat de ondernemer beslist.”

De tijd leert Janssen dat het verruimen van zijn werkgebied veel extra inzichten oplevert. Was hij in het begin begrensd door de regio Noord-Limburg en Zuidoost Brabant, de laatste 7 jaar opereert hij landelijk. En sinds 2011 adviseert hij klanten die varkensbedrijven opstarten in Duitsland en Spanje. “Hierdoor kun je ontwikkelingen beter plaatsen en wordt je ervaring breder met een genuanceerder oordeel.”

Nieuwsgierig naar zijn gegeven visie op de varkenshouderij? Stuur dan een mail naar info@varkens.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer