NVWA laat haar tanden zien

De NVWA kan én moet steviger opereren, stellen EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma en VWS-minister Edith Schippers. Een hardere aanpak door de voedselwaakhond is nodig. Volgens de bewindlieden dient er een strenger toezicht te komen op het borgen van de voedselveiligheid. De NVWA dient eerder over te gaan op het opleggen van boetes of het sluiten van bedrijven. Daarom werken Dijksma en Schippers aan een komen voor de zomer met een uitwerking van dat strengere toezicht.

Dat de NVWA daadkrachtig optreedt, is ook duidelijk bij het handhaven van de regels op varkensbedrijven. Zo is medio februari al de regie uit handen genomen bij het zeugenbedrijf van de familie Wassink in Markelo. Toen werd na herhaaldelijk geconstateerde overtredingen door inspecteurs, het toezicht en zorg over de varkens overgenomen door de NVWA in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Sinds die tijd wordt geen enkele zeug meer geïnsemineerd. Alle zeugen worden na het spenen afgevoerd en geslacht. Speenbiggen gaan naar opfokbedrijven. Naar verwachting komt het zeugenbedrijf eind mei leeg te staan.

Wassink heeft volgens een woordvoerder van de NVWA de mogelijkheid om weer dieren te gaan houden op zijn varkensbedrijf. “Wel is dan een goed plan nodig waaruit moet blijken dat er financiële mogelijkheden zijn om alle noodzakelijke aanpassingen door te voeren.”  

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer