Beemsterland's Varken bestaat 10 jaar

Al 10 jaar bestaat het concept Beemsterlant's Varken. Arie-Jan en Yvonne van der Mark in het Noord-Hollandse Middenbeemster waren de grondleggers van het regionale varkensvleesconcept. Ze gaan voor een regionale keten: slagers, voerfabrikant en akkerbouwers komen allemaal uit de buurt.

Zij werken nauw samen met akkerbouwers uit de Beemster. Zij leveren granen en nemen op hun beurt de mest van de varkens af. Ook gebruiken sinds 2005 de wei van de CONO kaasfabriek voor de samenstelling van het varkensvoer. Tussen de 50 en 60 procent van het rantsoen van hun varkens bestaat uit het gezonde kaaswei. De Beemsterlands varkens groeien op zonder antibiotica.

Daarnaast hebben de Van der Marks een zichtstal die open is voor het publiek. Je kunt de stal met drachtige zeugen op stro zien en de kraamafdeling met de speenbiggen. 

Dit jaar viert het vleesconcept  haar 10-jarig jubileum. Er is inmiddels een speciale receptie geweest voor de 35 ambachtelijke slagers waar het concept aan levert en de slachterij die de varkens slacht. “We zijn in 2005 begonnen met 4 slagers en 5 varkens per week. Onze doelstelling is om een varken te mesten met de smaak van vroeger,” aldus Van der Mark. “Vorig jaar zaten we op 50 varkens per week en sinds oktober 2014 zijn we nog een keer uitgebreid met 15 varkens extra per week.”

Hij kan zich nog levendig herinneren wat de varkenshandelaar tegen hem zei op het moment dat hij begon over een eigen concept. “Hij zei; varkensboertje, begin daar toch niet aan, zorg jij maar voor veel goeie varkens en dan zorg ik ervoor dat ze duur verkocht worden.” 

Meer over het Beemsterlant's Varken bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer