PED rukt op naar varkensrijk Venray

De dreiging van het bij varkens diarree veroorzakende virus, PED ,neemt grotere vormen aan in Nederland. Er zijn intussen al acht gevallen bekend, zo ver bekend betreft het nog steeds de milde variant. Verontrustend is dat een varkensbedrijf in een van de varkensrijkste gebieden van Nederland is besmet. De symptomen zijn veel diarree, relatief snel herstel en weinig uitval bij vleesvarkens.  Het beeld van een PED-uitbraak bij zuigende biggen is nog niet bekend", zei Alfred van Lenthe van de GD tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in Venray.

Alles draait nu om hygiëne, hygiëne en hygiëne, benadrukt de GD-er. “Contact met besmette mest en dieren moet worden voorkomen. Transport is een cruciale factor. Het coronavirus is zeer besmettelijk en kan individuele bedrijven die getroffen worden grote economische schade opleveren.”

De GD meldt op haar site de actuele stand van zaken en deelt er PED-kennis.

Kijk daarom op de site van GD naar de vier verschillende protocollen. Het betreft hygiënisch werken op varkensbedrijven, bij diertransport, voor erfbetreders en hoe om te gaan met het aanleveren van voer.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer