Lean loin lovers

Over smaak valt niet te twisten, zou je denken. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Smaak is één van de kenmerken die onder het brede begrip kwaliteit vallen. Het gaat om smaak, uiterlijk en verpakking, om betaalbaarheid, gemak enzovoorts.

Lekker, gemak en prijs staan vaak op gespannen voet met elkaar. De meeste consumenten staan niet stil bij wat ze eten. Ze zijn er niet bewust mee bezig. Ze kopen dat wat ze altijd al kochten, zonder er over na te denken. Of we iets gewend zijn, speelt ook een belangrijke rol. Bij kwaliteit gaat het er dus ook om dat het een constante kwaliteit is. Consumenten hebben een verwachting van een product en die mag niet afwijken van hoe ze deze kwaliteit ervaren bij het consumeren. Een mooi voorbeeld is Franse kaas. Velen vinden Franse kaas een delicatesse en er wordt zo ook voor betaald. Terwijl dit product bij het openen van de verpakking op zijn zachtst gezegd een nogal karakteristieke geur afgeeft, maar in de ogen van de consument past het dus bij dit product.

In de marketing wordt ook veel gebruik gemaakt van het fenomeen dat de smaakbeleving van consumenten wordt beïnvloed door de informatie op productlabels. Een illustratie bekijken van iets zoets, terwijl voedsel wordt gegeten met een zoete smaak-/geurcombinatie, zorgt ervoor dat het voedsel nog zoeter smaakt. Dit betekent dat een zoet voedingsproduct door het toevoegen van illustraties een grotere zoetbeleving geeft, terwijl het product in werkelijkheid niet zo zoet is.

Dan het uiterlijk, dat gaat niet alleen over de verpakking. Zo bleek uit onderzoek van het Spaanse onderzoeksinstituut IRTA dat meer dan de helft van de deelnemers aan een smaaktest tot de categorie ‘lean loin levers’ behoorde. Deze consumenten geven de voorkeur aan vlees dat niet of nauwelijks gemarmerd is. Datzelfde ‘niet gemarmerde’ vlees is minder smakelijk doordat het minder intramusculair vet bevat. In een blinde smaaktest krijgt vlees met meer intramusculair vet gemiddeld een hogere score dan vlees met weinig intramusculair vet. Toch werd het vlees met minder intramusculair vet wel eerder gekozen door deze lean loin lovers omdat het op het oog minder vet is. Dit wordt mogelijk ook gerelateerd aan gezondheid.

Op de Zweedse website guldgris.se zie je een voorbeeld van varkensvlees dat toch scoort op smaak, sappigheid en malsheid. Dit praktijkvoorbeeld laat zien dat er in de markt ruimte is voor lekker varkensvlees, met behulp van de goede genetica, de juiste verpakking en het goede verhaal erbij. Over smaak valt niet te twisten, maar op dit product geven ze wel een onvoorwaardelijke smaakgarantie af. En, het verkoopt!

Gé Backus,
Directeur Connecting Agri & Food

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer