Positief+effect+van+voldoende+goede+biest+werkt+lang+door
Partner De Heus

Positief effect van voldoende goede biest werkt lang door

Biest wordt ook wel gouden melk genoemd en is de allereerste melk die door de zeug wordt geproduceerd. Deze is beschikbaar voor biggen gedurende de eerste 24 tot 36 uur van hun leven. Biggen die voldoende goede biest drinken, hebben daar hun leven lang profijt van. Het is dus van groot belang dat alle biggen voldoende biest krijgen. Fitte zeugen zijn daarbij cruciaal.

De functie van biest

Biest voorziet biggen van de energie die nodig is om in leven te blijven in de eerste dagen na de geboorte en beschermt tegen darm- en luchtwegenpathogenen. Biest is rijk aan antistoffen die de ontwikkeling van het immuunsysteem ondersteunen. Daarnaast is biest rijk aan groeistoffen (eiwitten en hormonen) die de ontwikkeling van spierweefsel en organen, waaronder de darmen, bevorderen.

Hoeveel biest moet een big drinken?

Biggen moeten minimaal 200 gram biest drinken om de overlevingskans te vergroten en idealiter meer dan 300 gram voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem om hun groei op latere leeftijd te maximaliseren.

Hoge biestproductie nodig

De biestproductie van zeugen is vaak niet voldoende om alle levend geboren biggen te voorzien van de minimaal de 200 gram benodigde biest. Bij hoogproductieve zeugen is het aantal levend geboren biggen de laatste jaren gestegen. Ondanks dat er via selectie wel meer spenen beschikbaar zijn gekomen, is de hoeveelheid biest per zeug niet toegenomen. Gemiddeld produceert een zeug 3 tot 5 kilo biest, maar dit verschilt van zeug tot zeug tussen 1,5 en 8 kilo, ongeacht het aantal levend geboren biggen.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »