Het mes in de cyclus

De opbrengstprijzen kelderen met 25 procent als het aanbod met een paar procent stijgt. Dit is namelijk wat er in diverse sectoren gebeurt, met als argument de blokkade naar Rusland. 
Ook in de varkenshouderij is de vleesprijs van juni naar oktober met dit percentage gedaald. Dan houden we nog geen rekening met het feit dat normaliter de prijs in die periode met tien cent zou moeten stijgen.

De prijs fluctueert overduidelijk veel harder dan de mutatie in vraag en aanbod. Dit is heel interessant om over na te denken, want dan hoef je kennelijk niet het hele overschot weg te werken om toch invloed op een behoorlijke prijsvariatie te krijgen. Als voorbeeld ook de prijsmutaties in Brazilië. Daar werkt de prijsmutatie in deze periode echt de andere kant op.

Oplossingen voor ons overschot over het jaar heen en ook voor de overschotperiodes binnen het jaar zijn dan snel lonend. Hebben we niet allen van heel dicht bij meegemaakt wat de afhankelijkheid van onze export naar het buitenland voor onze biggen betekent in tijden van een overschotmarkt? En geldt hetzelfde niet voor de afzet buiten de EU?

Het is dus de moeite waard om te verkennen of we van ons overschot een deel weg kunnen halen. Als gezegd, dat hoeft niet het hele overschot te zijn. We weten allemaal dat er geschreeuwd wordt dat er veel te veel biggen zijn, omdat dezelfde biggen drie keer worden aangeboden, omdat iedereen ze probeert te slijten op dat moment. Het gaat maar om 33 procent van het overschot oplossen, dit is een heel klein deel van de handel, omdat 95 procent zijn vaste weg vindt.

Het wordt zaak voor de sector om binnen Nederland initiatieven te nemen om te komen tot meer rust in de handel in augustus. Enerzijds gewoon door allemaal te gaan werken met jaarafspraken en die zodanig te maken dat we die respecteren. Anderzijds zal meer aandacht voor het aftoppen van het aanbod snel lonend zijn.

Oplossingen zijn er te over, als je daar met creatieve geesten een gesprek aan wijdt. Een paar voorbeelden wat mensen hier over opperden:

  • Dek in februari 5 procent zeugen minder aan en ruim een terugkomer extra op en dek in augustus een zeug extra aan.
  • Spuit slechte biggen in juni en juli in het kraamhok al af omdat je anders in augustus en september te veel biggen krijgt die niet weg gaan en voor welzijnsproblemen en rendementsproblemen zorgen. In de toeslag op de biggen moet je dan omhoog in plaats van omlaag in augustus ter compensatie van de kosten bij de fokker, maar ook omdat er een tekort aan biggen is.
  • Produceer in overleg met je slachterij beren en borgen in die periodes dat de markt die afzet vraagt.
  • Lever vanaf november de slachtvarkens een paar kilo lichter af, over alle varkens.
  • Laat Europa een opkoopregeling voor varkens afkondigen van 2 procent van de zeugenstapel ter compensatie van het Rusland gebeuren en zet dat budget in de exporterende landen in.
  • Slacht vanaf juli tot en met september slachtbiggen en vries die in voor afzet over het hele jaar. Voordeel is dat die qua ruimte meer in een vrieshuis passen dan de vleesvarkens die anders in januari ingevroren worden. Overigens is daar volgens mij alleen de speculant goed mee, want die koopt voor een fooi dat overschot van vleesvarkens als de markt echt slecht is, en bederven diezelfde markt in de periode dat het een piek moest zijn. Daarbij zou je met een heffing op een big al een hele hoop zaken zo kunnen bekostigen om in een paar maanden het aanbod te beïnvloeden. Als dat wegvallen van de volledige toeslagen of instorten van de notering met 25 procent voorkomt, hoef je daar niet eens aan te gaan rekenen.

Het zijn maar een paar gedachten die meteen leiden tot een invloed op het aanbod. Als we daarmee toch eens de stemming in de markt (dat er een overschot is) voor de helft weg zouden kunnen houden.

De cyclus van een varken kunnen we tot op de dag sturen. Dan moeten we ook kunnen inbreken in de afzetcyclus binnen het jaar, door die alvast met een paar procent te beïnvloeden. Het belang is groot, de invloed op prijsvorming enorm. Wat mij betreft, het mes erin!

Paul Bens 
Directeur DLV Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer