Stalkeuring beter voor dierenwelzijn

Staatssecretaris Sharon Dijksma erkent dat stalkeuring beter is voor het dierenwelzijn dan klepkeuring. Dat schrijft zij aan fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme vroeg Dijksma waarom zij terug wil naar stalkeuring. Zij doelt op de pre-pilot die op 17 november van start gaat. Er worden dan zes maanden vijftig exporten van vleesvarkens naar Duitsland gemonitord. Dit is een eerste stap naar de mogelijke terugkeer van stalkeuring.

NVV en LTO pleiten al maanden voor terugkeer van de stalkeuring. Deze werd op 1 maart van dit jaar vervangen door klepkeuring, nadat staatssecretaris Sharon Dijksma de privileges in het kwaliteitssysteem QLL schrapte.

Het verschil tussen de module en QLL is dat varkenshouders nu ook in het systeem komen. De varkenshouders moeten borgen dat de gekeurde dieren daadwerkelijk worden geladen. 'Deze borging is de verantwoordelijkheid van de sector en mag niet ten koste gaan van het dierenwelzijn', aldus Dijksma.

In de nieuwe module stalkeuringen zullen strenge sancties gelden voor varkenshouders, exporteurs en transporteurs die zich niet aan de eisen houden.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer