Verschuivingen op de wereldmarkt

De gesloten Russische grenzen voor varkensvlees uit belangrijke exportlanden hebben de laatste maanden grote gevolgen voor de wereldwijde stromen varkensvlees.

Exporterende landen zijn vol op zoek naar alternatieven. Robert Hoste (LEI Wageningen UR) verwacht in een interview in Vakblad Varkens (november) dat Rusland in snel tempo gaat werken aan een hogere zelfvoorzieningsgraad. Tot die tijd zijn China en Brazilië uitverkoren om het gat op te vullen van de weggevallen import van Europees en Amerikaans varkensvlees.

Amerikaanse cijfers van de USDA geven een mooi inzicht in de ontwikkeling van enkele belangrijke landen in de internationale handel in varkensvlees. Sinds 2010 produceert Rusland bijvoorbeeld 21 procent meer varkensvlees, terwijl de consumptie met 13 procent steeg. Rusland is dus ook de afgelopen jaren al minder afhankelijk van import.

China laat een ander beeld zien. De stijging van de consumptie van varkensvlees steeg daar in vier jaar sneller dan de binnenlandse productie en dus nam ook de import toe.

In de Europese Unie daalt de productie van varkensvlees minder snel dan de consumptie. Hierdoor heeft de EU steeds meer varkensvlees te exporteren naar derde landen.

In Brazilië groeit de productie van varkensvlees de afgelopen vier jaar maar beperkt, terwijl de binnenlandse consumptie licht stijgt. De verwachting is dat de komende jaren de consumptie sneller stijgt dan de productie waardoor Brazilië minder heeft te exporteren dan nu.

Klik hier voor de PDf met data.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer