Nulmeting op PED in volle gang

Al ruim 1,5 jaar kampt met name de VS met de ernstige gevolgen van het PED-virus. Een PED-variant is inmiddels ook al in de EU gesignaleerd. Er zijn gevallen van PEDv uitbraken beschreven in onder meer Spanje. Het betreft een minder virulente PED-variant van de Ohio-stam. Gelukkig betreft het niet de virulente Chinese stammen, stelde GD Deventer tijdens de Masterclass Darmgezondheid in Venray.

Ook Nederland bereid zich voor op de gevreesde darmaandoening. GD geeft aan bezig te zijn met een nulmeting van de Nederlandse situatie op het gebied van PED-virus. Het monitoren van aan de slachtlijn genomen bloedmonsters, gebeurt anoniem. Op dit moment zijn nog geen PED-varianten aangetoond via Elisa-testen.

Ook op twee andere Coronavirussen (alfa en delta) test de GD; dit gebeurt met de PCR-methode. De symptomen van deze twee virusvarianten zijn vergelijkbaar met die van PED, maar milder. 100 procent van biggen die voor een leeftijd van 8 dagen besmet raken met PED sterft (door snelle uitdroging).  Bij de twee andere coronavarianten is dit 'slechts' 40 procent van de biggen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer