Sorry als ik u beledig!

In een blog vind ik het belangrijk dat u gaat nadenken. Nadenken over hoe wij met zijn allen aan het werk zijn en daarbij voorbijlopen aan een aantal cruciale zaken. Ik wil niet generaliseren en u zeker ook niet beledigen (mocht u zich aangesproken voelen).

Iedereen praat over kwaliteitsbiggen die geleverd moeten worden aan Nederlandse vleesvarkenshouders en zeker ook die voor export wegggaan naar Duitsland. Zeugenhouders besteden veel werk op hun bedrijf. Ze proberen alles zo goed mogelijk te doen om de jongste biggen goed en vitaal te krijgen en ze allemaal te laten overleven tot ze gespeend worden. Daarna vind ik het ongelooflijk om te zien hoe er na het spenen wordt omgegaan met de toekomst van de vleesvarkenshouderij.

Baby’s krijgen - na het spenen - een tijd lang een papfles. Daarna fruithapjes en langzaam aan en beetje bij beetje een boterham. Deze moeten ze leren eten en verteren om vervolgens mee te kunnen doen aan het grote werk.

Geldt voor pas gespeende biggen iets anders? De jonge dieren worden gespeend en in een schone goed gereinigde afdeling geplaatst met een heerlijke temperatuur. Het is ongelooflijk om in sommige situaties te zien dat de voerbak wordt vol gekieperd met voer. Als deze leeg is wordt de voerketting aangezet zodat de volgende voersoort wordt ingezet. Waar is de precisielandbouw in deze?

Vleesvarkens geven we bij voorkeur volgens een nauwkeurig vastgestelde curve een hoeveelheid voer per dag in combinatie met een schakelschema tussen de voersoorten. Dit doen we om telkens een goede voerovergang te realiseren; allemaal afgestemd op de behoefte van het varken. Precisievoedering pas we toe om de wedstrijd op het gebied van technische resultaten te winnen.

Nu weer even terug naar het zeugenbedrijf: Hoe moet het verder met de biggenopfok? Ben als vermeerderaar bewust van wat je biggen doen! Hoeveel nemen jouw biggen op aan voer? Wordt de nutriëntenbehoefte gedekt om een gezonde big af te leveren?

Als een big 350 gram speenvoer per dag opneemt, is dan voorzien in de behoefte in de ontwikkeling van het dier? En moet u op dat moment doorschakelen naar de volgende voersoort om darmproblemen te voorkomen? Als u weet dat een gespeende big na 7 dagen 1,2 kilo voer opgenomen heeft, lijkt het niet verkeerd te gaan.

Maar weet u ook hoeveel een big op dag 1 na het spenen heeft opgenomen? Het is cruciaal om darmvilli niet te laten slijten. Als darmvilli te veel slijten geeft dit een verhoogde kans op problemen met colibacteriën en streptococcen. Nutriëntbehoeftes van biggen zijn bekend. Zorg dat u het voeropnamepatroon van uw biggen weet en stuur met voer! 
Voer kan niet alles oplossen, maar zorg er wel voor dat het niet de belemmering is om een kwaliteitsbig te leveren.

Rudy van den Heuvel,
Verkoopleider sector Varkens bij De Heus Voeders 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer