Beste combinatie in kadaverkoeling

Een ondergrondse kadaverkoeling heeft grote voordelen voor de hygiëne, diergezondheid, geur en het imago van varkensbedrijven. Door de unieke samenwerking tussen Coolworks en MS Schippers krijgen varkenshouders nu de beste combinatie: de koelkelder van MS Schippers en de koelunit van Coolworks. Die combinatie komt in aanmerking voor MIA en Vamil.

Kadavers en het frequent ophalen van die kadavers vormen een risico voor de diergezondheid op varkensbedrijven. Met de koelkelder is dit risico fors te verminderen. De kadavers komen direct in een koude opslag op afstand van de stallen. Het ophalen kan in plaats van meerdere keren per week naar eens in de twee weken. De infectierisico’s dalen hierdoor, de opslag is aan het oog onttrokken en de koele opslag voorkomt stank en overlast, zeker in de zomer. De lagere ophaalfrequentie vermindert tevens de kosten van het ophalen van de kadavers.

MIA/Vamil
Sinds 1 januari valt de koelkelder (Terratainer), van Coolworks onder de MIA/Vamil-regeling, B 2299. Daarmee kan een varkenshouder circa 20 procent van de investering via de belasting terugkrijgen.
Door de unieke samenwerking tussen Coolworks en MS Schippers is het voordeel van de MIA/Vamil nu ook te behalen met de MS Carcass Cooler (zowel de dubbele als enkele uitvoering) die is uitgerust met de Coolworks koelunit. Daarbij is deze combinatie met een investering van circa 10.000 euro (dubbele uitvoering) ook nog eens voordeliger dan de Coolworks koelkelder.

Natuurlijk koudemiddel
De Coolworks unit komt voor MIA/Vamil in aanmerking omdat deze werkt met een natuurlijk koudemiddel. Hierdoor voldoet de koelunit aan de strengste Europese eisen voor koelmachines en zal dat ook altijd blijven doen. Voordeel van het natuurlijk koudemiddel is bovendien de grote expansie van het koelgas in de verdamper (koelblok). Hierdoor onttrekt de koeling veel warmte aan de te koelen producten en is het koelen energiezuinig. Daarbij heeft de koelunit een hogedrukventilator die zorgt voor een goede en krachtige luchtcirculatie door de gehele kelder. Dit waarborgt een goede ontvochtiging en koeling. Ook bij extreem hoge temperaturen in de zomer en nadat er kadavers in komen, blijft de temperatuur binnen de vastgestelde wettelijke grenzen. Enige voorwaarde is dat de container niet wordt overbeladen, dit blokkeert de luchtcirculatie en beïnvloedt daarmee het ontvochtigings- en koelproces.

Gemak en hygiëne
Een groot voordeel van de MS Carcass Cooler is de gemakkelijke en hygiënische bediening. Op iedere container zit een afzonderlijk deksel dat gemakkelijk is te openen door de varkenshouder. Die deksels zijn overigens afsluitbaar (middels een hangslot) zodat onbevoegden geen toegang hebben. De chauffeur van het destructiebedrijf hoeft de deksels niet te verwijderen of te openen. Het ophalen gaat daardoor eenvoudig, snel en veilig.

De containers sluiten de onderliggende kelder helemaal af, waardoor er geen resten van kadavers tussen de containers en betonnen buitenbak kunnen komen. De deksels hebben een tochtstrip zodat er geen onnodig koudeverlies plaatsvindt.

Beste combinatie
De koelkelder van MS Schippers is het beste ontwerp. Ton Thomasse, directeur van Coolworks, durft dat best toe te geven. De koelkelder die hij zelf ontwikkeld had voor Denemarken, werd door de anders gestelde eisen van Rendac minder eenvoudig in gebruik en duurder. Daarnaast werd de Terratainer duurder doordat het hefsysteem van de kadaverbakken opnieuw moet worden aangepast.

De MS Carcass Cooler van MS Schippers, in combinatie met de koelunit van Coolworks levert de varkenshouder het beste product met een hoge kwaliteit koeling, een lagere netto aanschafprijs vanwege de voordelen van MIA/Vamil, een betere hygiëne, gemakkelijke bediening en voordelen voor de omgeving.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer