Recept en POV antwoorden op boycot

De importboycot voor landbouwproducten van Rusland vraagt om een structurele oplossing. Korte termijnacties zoals prodcuten uit de markt halen of in geval van vlees invriezen, zijn geen echte oplossing. Dat stellen Ingrid Jansen en Theo Duteweerd van de NVV in een opiniestuk.

De Europese varkenssector dealt al zeven maanden met de gevolgen van een Russische importstop op varkens en varkensvlees. Afrikaanse Varkenspest binnen de EU-grenzen kost de varkenssector volgens de NVV-ers elke week naar schatting 2 tot 3 miljoen euro. Oftewel: 100 tot 150 miljoen euro per jaar. In al deze maanden is door de varkensvleesketen niet gesproken over enige compensatie. 

Volgens Jansen en Duteweerd is dat ook niet de inzet van de sector. Wel zeggen zij alles in het werk te hebben gesteld om de Russische grenzen weer open te krijgen. Ook is de vleessector op zoek gegaan naar alternatieve markten in andere landen om varkensvlees af te zetten. Juist hier is een belangrijke taak weggelegd voor de politiek, stellen Jansen en Duteweerd. Politici dienen zich in te zetten voor het doorbreken van handelsbarrières.

Producten uit de markt te halen of in geval van de vleessector tijdelijk opslaan in vrieshuizen, biedt geen soelaas voor de lange termijn. Zijn vleesprijzen weer op een acceptabel niveau, dan komt het opgeslagen vlees alsnog op de markt. De termijn met lage varkensprijzen houdt dan onnodig langer aan.

Een structurele oplossing ligt in het geval van de Nederlandse varkenshouderijsector in het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. Ook de recent opgerichte Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) moet de toonaangevende Nederlandse varkensvleesproducten tot waarde zien te brengen over heel de wereld. Op termijn zal dit leiden tot structureel betere prijzen in de Nederlandse varkenshouderij.

Lees hun hele opiniestuk op de NVV-site.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer